Pe aceeași temă
Ministrul german de externe a declarat că violența și haosul ar face pe plac „dușmanilor democrației” din întreaga lume. Heiko Maas i-a îndemnat pe susținătorii lui Trump să „oprească atacul” asupra valorilor democratice.
„Inamicii democrației vor fi încântați să vadă aceste imagini incredibile din Washington, D.C.", a adăugat el.
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a scris pe Twitter: „Scene rușinoase în Congresul SUA". „Statele Unite reprezintă democrația din întreaga lume și acum este vital să existe un transfer pașnic și ordonat de putere".
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat ceea ce el a numit un „atac asupra democrației americane”.
„În ochii lumii, democrația americană din această seară apare sub asediu”, a scris pe Twitter Josep Borrell.
„Aceasta nu este America. Rezultatele alegerilor din 3 noiembrie trebuie respectate pe deplin", a adăugat el.
Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a declarat că Canada, vecină și aliată apropiată a SUA, a fost „profund tulburată și întristată” de evenimentele de la Washington.
„Violența nu va reuși niciodată să depășească voința oamenilor. Democrația din SUA trebuie menținută - și așa va fi", a scris pe Twitter, Trudeau.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a repostat pe Facebook un comentariu al unui jurnalist american care a scris: „Statele Unite nu vor mai putea niciodată să spună lumii că suntem liderii democrației”.
Primul adjunct al ambasadorului Rusiei la Națiunile Unite, Dmitry Polyansky, a numit imaginile „în stil Maidan”, o referință la răscoala populară care l-a înlăturat pe președintele ucrainean pro-rus, Viktor Ianukovici, din 2014.