Reactiile lui Gabriel Liiceanu si H. R. Patapievici, dupa ce Nicolae Breban ar fi cerut, intr-o sedinta a Academiei Romane, ca cei doi sa fie impuscati

T.d. | 01.06.2015

Pe aceeași temă

Informatia potrivit careia noul presedinte onorific al Consiliului Consultativ al Institutului Cultural Roman (ICR), Nicolae Breban, ar fi cerut intr-o sedinta a Sectiei de Filologie si Literatura a Academiei Romane ca Horia Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu sa fie impuscati a provocat reactii din partea celor vizati si nu numai.

In 29 mai, Theodor Paleologul posta un mesaj pe pagina sa de Facebook in care cerea Academiei Romane sa se delimiteze de afirmatiile si atitudinea lui Breban.

 

 

Îl felicit pe Radu Boroianu, președintele ICR, pentru delimitarea neechivocă de scandaloasele declarații ale lui Nicolae...

Posted by Theodor Paleologu on Friday, May 29, 2015

 

Îl felicit pe Radu Boroianu, președintele ICR, pentru delimitarea neechivocă de scandaloasele declarații ale lui Nicolae Breban din ultima vreme. Aștept același gest din partea conducerii Academiei Române după apelul la asasinat lansat în plină ședință a secției de filologie și literatură: Patapievici și Liiceanu, a spus el, ar trebui împușcați. Dacă Nicolae Breban ar delira pe cont propriu, ar fi un caz relativ banal de demență senilă cu puseuri de violență verbală dusă la extrem. Dar nu e acceptabil să angajeze instituții precum Institutul Cultural și Academia Română”, sustine fostul ministru al Culturii.
 

“Nu sunt de acord sa fiu impuscat”

Este titlul scrisorii deschise adresata de Gabriel Liiceanu presedintelui Academiei Romane, academicianul Ionel Valentin Vlad, in contextul afirmatiilor facute de Breban.
 


 

Este a treia oară în douăzeci și cinci de ani când, într-o țară în sfârșit democratică, s-a cerut în mod public să fiu împușcat. Vă asigur că acest lucru nu mă flatează deloc”, scrie Liiceanu, dupa ce “Breban a cerut ca Horia Patapievici și cu mine să fim împușcați în numele îngrijoratei sale iubiri de România și a neiubirii noastre de ea”.

“N-am cum să nu vă întreb, Domnule Președinte”, continua Gabriel Liiceanu, dacă credeți că dinlăuntrul <celui mai inalt for de spiritualitate> al României poate fi lansată instigația la crimă”.
 

Apelul la impuscare, o metafora – sustine Breban

Aflat in centrul controversei, Nicolae Breban a incercat sa se disculpe, spunand ca expresia folosita la Academia Romana a fost “o metafora, poate nefericita”.

"Asta este un folclor. Eu am mai auzit tonul asta. La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (intr-o emisiune, n.r.), dar asta cu impuscatul este o varianta din ce am spus (...) am spus ca, daca omul asta, Patapievici, ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat, nu eu. A fost o metafora, poate nefericita, dar arata faptul ca eu dispretuiesc atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam. Vroiam sa spun ca probabil polonezii ar fi reactionat foarte dur. Asta vroiam sa spun. Pe cand in Romania nu a reactionat nimeni. Dispretuiesc pe cei care ataca istoria si limba romaneasca. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu", a declarat Nicolae Breban pentru Mediafax, citat de HotNews.

In ce-l priveste pe Theodor Paleologu, Nicolae Breban a spus ca nu ii acorda foarte mult interes.

"Eu am fost prieten cu tatal lui, l-am stimat. Cariera domnului Paleologu tanar ma intereseaza mai putin", a spus Breban.  De asemenea, Nicolae Breban spune ca ceea ce afirma Theodor Paleologu este "folclor".
 

Reactia lui H. R. Patapievici

Consernat, asa s-a declarat Patapievici de faptul ca in Academia Romana cineva poate cere impuscarea a doi oameni, motivand printr-un diferend cultural.
 


 

El a aratat ca asteapta explicatii din partea presedintelui Academiei, Ionel Valentin Vlad, si a presedintelui Sectiei de Filologie si Literatura, Eugen Simion.

Pozitia mea este ca sunt consternat (…) de faptul ca in interiorul Academiei cineva poate cere impuscarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural intre ei. (…) E ceva incredibil. Sunt consternat. Astept explicatiile nu numai ale presedintelui Academiei, dar si ale presedintelui care a prezidat sectiunea de literatura si filologie. E vorba de academicianul Eugen Simion, care nu a spus nimic in timpul sedintei”, a spus Patapievici pentru Mediafax.

“Spre onoarea lor”, a continuat el, “Ileana Malancioiu si domnul Brancus au reactionat. Au salvat onoarea sectiunii, dar presedintele de sectiune nu a avut nimic de replicat”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22