Reactiile PSD si PNL fata de cererea DNA de preluare a dosarului DIASPORA. Ce spun Gabriela Firea si Catalin Predoiu

T.d. | 03.12.2014

Pe aceeași temă

DNA a cerut Parchetului General dosarul privind modul în care a fost organizat şi desfăşurat procesul electoral în diaspora. Direcţia suspectează fapte de corupţie în organizarea votului în afara ţării. Parchetul General si-a declinat competenta in acest dosar in favoarea DNA.

Informatia a provocat reactii din partea principalilor actori politici. Gabriela Firea, purtatorul de cuvant al PSD, dar si Catalin Predoiu, prim-vicepresedintele PNL, au exprimatii pozitii publice cu privire la acest subiect.
 

Gabriela Firea: Legea a fost respectata

Din punctul de vedere al social-democratilor, legea a fost resopectata in cazul votului din diaspora, de la alegerile prezidentiale.

În legătură cu preluarea dosarului ”Diaspora”de către DNA, din punctul nostru de vedere legea a fost respectată. Justiţia va avea, însă ultimul cuvânt. Este regretabil ce s-a întâmpat cu votul din afara ţării şi, de aceea, reprezentanţii Guvernului şi-au cerut scuze pentru situaţia creată. Nu a fost rea-voinţă şi nici o încălcare a legilor, a spus Firea, într-o declaraţie de presa, potrivit Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, costul politic a fost ”dureros”, iar din acesta e înţelept să înveţe întreaga clasă politică şi să fie atentă la legislaţie şi să o îmbunătăţească, pentru a preveni astfel de situaţii nedorite.

Legile electorale nu se modifică prin OUG în timpul alegerilor, ci în Parlament, printr-o dezbatere temeinică, aşezată. Este o prioritate a parlamentarilor PSD şi a partenerilor noştri în perioada următoare, a mai spus Firea.
 

Catalin Predoiu: Votul nu poate fi oprit de nimeni

Si Catalin Predoiu, prim-vicepresedintele PNL, a avut un punct de vedere cu privire la acest subiect. Astfel, liderul liberal a spus ca transferarea dosarului privind votul din Diaspora la DNA poate da indicia cu privire la existenta unor “elemente legate de competentea DNA”, potrivit Mediafax.

Votul este un drept fundamental al cetăţeanului şi el nu poate fi oprit de nimeni, nici de persoane private, nici de persoane cu funcţii în statul român. Dacă DNA a cerut transferul acestui dosar probabil că are elemente legate de competenţa DNA, reamintesc faptul că DNA are în competenţă combaterea corupţiei şi are în vizor persoane cu funcţii în stat, prin natura funcţiunii DNA. Deci asta poate să fie un indiciu cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în acel dosar, a afirmat Predoiu.

CITESTE SI: DNA cere PARCHETULUI GENERAL dosarul legat de VOTUL DIN DIASPORA: Parchetul si-a DECLINAT competenta in favoarea DNA

N-am nicio rezervă cu privire la faptul că DNA va face ce trebuie să facă, îşi face datoria şi eu sper ca Parlamentul să rămână pe politica pe care pare că s-a realiniat, la îndemnul preşedintelui Iohannis, de a da curs anchetelor justiţiei, inclusiv asupra membrilor Parlamentului”, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.

Alegerile prezidentiale din acest an au fost marcate de un scandal privind organizarea deficitara a procedurii de vot in diaspora. Mii de oameni au stat la cozi foarte mari, in diferite capitale europene si nu numai, pentru a vota presedintele tarii. Multi dintre ei nu au reusit sa voteze, pana la inchiderea urnelor, in unele situatii fiind semnalate si ciocniri cu fortele de ordine din statele respective.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22