Pe aceeași temă
Cotidianul britanic The Guardian considera ca reactivarea relatiilor diplomatice intre SUA si Cuba reprezinta cel mai mare succes al diplomatiei Vaticanului din ultimele trei decenii. Washingtonul si Havana au decis, miercuri, restabilirea relatiilor diplomatice, intrerupte in 1961, potrivit Hotnews.
Asa cum ambele state au admis in declaratiile lor, Papa Francis si trimisii sai au avut roluri cheie in acest demers.
Singurul succes comparabil pentru o mediere realizata de diplomatii de la Vatican a avut loc in 1984, cand acestia au ajutat la stoparea unei dispute extrem de periculoase la granita dintre Chile si Argentina, privind posesia insulelor din canalul Beagle (din arhipelagul Tara de Foc).
Ambele parti au fost de acord cu faptul ca legatura dintre SUA si Cuba a beneficiat de un avant vital din scrisorile trimise de Papa Francisc catre Barack Obama si Raul Castro vara trecuta.
De asemenea, Vaticanul a gazduit delegatii din cele doua tari, care au purtat aici negocieri importante.
Presedintele Barack Obama a discutat cu Papa chestiunea relatiilor cu Cuba in timpul vizitei sale la Vatican in luna martie si a continuat de atunci colaborarea si Sfantul Scaun.
Eveniment diplomatic
Statele Unite ale Americii si Cuba au decis, miercuri, restabilirea relatiilor diplomatice, intrerupte in 1961.
“Am luat această decizie pentru crearea de noi oportunităţi la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol în relaţia dintre Statele Unite şi Cuba", a declarat presedintele american, Barack Obama. Papa Francisc a jucat un rol esential în negocierile dintre cele doua tari, a explicat un oficial american de rang înalt, potrivit Mediafax.
"Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au apărat cu mândrie democraţia şi drepturile omului în Cuba. Avem o relaţie unică", a spus Obama.
Printre măsurile luate, liderul de la Casa Alba a anunţat eliminarea restricţiilor de călătorie între cele două ţări, reluarea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasade, reluarea unor schimburi comerciale.
"Izolarea Cubei nu a funcţionat; este necesară o nouă abordare", a adăugat Obama, precizând că va solicita, ulterior, măsuri pentru normalizarea relaţiilor la nivel medical şi pentru eliminarea Cubei de pe lista ţărilor care susţin terorismul.
Preşedintele Statelor Unite i-a mulţumit Papei Francisc pentru rolul jucat în negocierile cu statul cubanez. Suveranul Pontif a trimis scrisori preşedinţilor celor două ţări, Barack Obama şi Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegaţiile celor două ţări.
La încheierea discursului, Obama a transmis poporului cubanez în limba spaniolă: "Todos somos americanos" ("Suntem toţi americani").
Havana confirma
Situatia creata a fost confirmata si de liderul cubanez Raul Castro. Acesta a precizat ca problema embargoului american impus ţării sale urmează să fie rezolvată, potrivit AFP.
"Am decis normalizarea relaţiilor, dar acest lucru nu înseamnă că a fost rezolvată problema principală, cea a embargoului economic", a spus Raul Castro.
Cuba a decis eliberarea a 53 de persoane considerate deţinuţi politici, în cadrul măsurilor pentru ameliorarea relaţiilor cu Statele Unite, anunţă un oficial american, potrivit sursei citate.
"Guvernul cubanez a acceptat să elibereze 53 de persoane considerate deţinuţi politici", a explicat oficialul american.
Statele Unite şi Cuba au decis miercuri restabilirea relaţiilor diplomatice, întrerupte în anul 1961. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat prin telefon, miercuri, cu omologul său cubanez, Raul Castro. Conversaţia telefonică a durat aproximativ 50 de minute.
Americanul Alan Gross, deţinut cinci ani în Cuba pentru spionaj, a fost eliberat miercuri, în schimbul a trei cubanezi condamnaţi în SUA.