Pe aceeași temă
Ceea ce se întâmplă îmi aduce aminte de anii 1945, când a fost rasă elita țării - culturală, politică, militară, au fost naționalizate întreprinderi, moșii, case, orice și au fost aduși niște oameni fără educație la conducere, a spus sâmbătă la RezistențaTV actorul Victor Rebengiuc.
„Cine a fost Teohari Georgescu? Cine era Ceaușescu? În locul oamenilor cu educație puternică, au fost aduși niște neica-nimeni. S-a făcut totul ca în Uniunea Sovietică", a spus actorul Victor Rebengiuc.
"La fel, și azi. Cine e dl Nicolicea? Cine e dl Iordache? Există facultăți derizorii. Își cumpără diplome. Cumpărând diploma, își fac impresia că își cumpără și cunoștințele”, a mai adăugat el.
Referindu-se la politicieni, actorul consideră că din păcate „nu ne reprezintă nimeni, sau or fi câțiva care stau ascunși, tac, marea majoritate sunt deplorabili”.
”Nivelul intelectual de la care este condusă țara este foarte scăzut și nociv pentru viitorul țării. Cum schimbăm chestia asta, trebuie să ne întrebăm. Răspunsul, nu știu de unde trebuie să vină , a spus Rebengiuc.
Acesta a subliniat că trebuie ieșit în mod masiv la proteste, altfel ”ne agităm în van”. Acestea „pot împiedica anumite măsuri nesănătoase, trebuie perseverență”, a spus actorul, întrebat dacă sunt utile protestele.
De asemenea, a mai subliniat că din punctul lui de vedere „există o majoritate care este răuvoitoare față de viitorul țării. Nu ai ce face, nu ai cum să îi învingi. Ce argumente să le dau. Că multinaționalele au adus un plus de economie, sunt salarii bune, oamenii au posibilitatea de a câștiga mai mult?”
Proteste față de coaliția de guvernare sunt programate sâmbătă, de la ora 18.00, în București, în peste 20 orașe din țară, dar și în diaspora. Oamenii acuză coaliția PSD-ALDE că nu și-a respectat promisiunile făcute în campania electorală, iar metodele și acțiunile acesteia ”au ca efect îndepărtarea României de standardele europene și democratice și aruncarea ei în liga regimurilor autocratice”. Apelul la protest a fost făcut pe Facebook pe paginile ”Vrem Europa, nu Dictatură”, de către comunitățile civice Corupția Ucide, Rezistenta, Insistăm, Reset, Inițiativa România, Acțiunea Civică Galați, Declic, Uniți Salvăm, Umbrela Anticorupție Cluj și Aradul Civic.
Informații de background
Cartea de vizită a lui Victor Rebengiuc
Cunoscut actor de film, teatru, radio, televiziune și voce care, de-a lungul impresionantei sale cariere, s-a implicat atât cultural cât și civic în societatea românească.
A fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București și director al Teatrului Bulandra.
În 1989 a făcut parte din mulțimea de revoluționari care au intrat în clădirea Televiziunii Române și i-a admonestat în direct pe cei care au promovat cultul personalității lui Ceaușescu.
Ulterior, s-a exprimat împotriva forțelor politice continuatoare ale regimului comunist (FSN și, ulterior, PSD) și în favoarea monarhiei, a susținut public atât protestul din Piața Universității din 1990 cât și pe cele din Piața Victoriei din 2017-18 și a cerut condamnarea comunismului.
RezistențaTV
Canalul RezistențaTV este o televiziune cu program redus, exclusiv online, care s-a coagulat în urma protestelor de stradă din Piața Victoriei și livează conținut video live în special cu privire la acțiunile civice.
În timpul protestelor din februarie 2017, #PiațaVictorieiTV (fondată de Adrian Ionescu, Cristina Paraschiv, Beatrice Iordache și Marian Radună) sprijinea grupul #REZISTENTA cu transmisiuni LIVE din Piața Victoriei sau chiar Bruxelles. În martie același an, #PiațaVictorieiTV a decis să se alăture grupului format și a schimbat numele paginii din PiațaVictoriei TV în Rezistența TV.
Potrivit misiunii declarate, REZISTENȚATV se dorește o alternativă la conținutul video oferit de televiziunile cu acoperire națională aflate sub suspiciunea partizanatului și a propagării de "fake news”