Rectorul UB despre pensionarea la cerere la 70 de ani: Cea mai proastă decizie a guvernului

Laurentiu Gheorghe | 09.06.2021

Posibilitatea prelungirii activității până la 70 de ani, la cererea angajatului, fără acordul angajatorului, „cea mai proastă decizie a guvernului”, consideră rectorul UB, Marin Preda.

Pe aceeași temă

Menținerea automat pe posturi până la 70 de ani a pensionarilor, la cererea angajatului fără acordul angajatorului, „este cea mai proastă decizie a guvernului, de până acum”, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul Universității din București. „Îi vor opri pe tineri să intre în sistem și vor permanentiza mediocritatea și incompetența în administrația publică”, a avertizat Marian Preda, rectorul Universității din București.

Potrivit Ministerului Educației, în toate universitățile erau anul trecut 3.146 de cadre didactice titulare (dintr-un total de 23.623) cu funcția de bază în universitate cu vârsta de peste 60 de ani, dintre care 623 peste 65 de ani.

Rectorul a acuzat că articolul din proiectul de lege adoptat astăzi, 9 iunie, de Guvernul Cîțu, „care spune că nu este nevoie de acordul angajatorului (pentru menținerea pe post a oricui face cerere – n.r.) e cea mai bună dovadă de lipsă de respect pentru ceea ce înseamnă management, descentralizare, autonomie”.

„Încremenim oamenii pe poziții timp de 5 ani. (…) Nu înțeleg în favoarea cui este această decizie?”, a spus pentru Edupedu.ro rectorul Universității din București, Marian Preda.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Și Cristian Paun, profesor universitar la Academia de Studii Economice, face o sinteza a situatiei din Invatamant: un senior de 65 de ani nu va alege niciodata pensia, iar tinerii vor mai avea nevoie de inca 5 ani de internship-uri neplatite:

"S-a aprobat posibilitatea ca un angajat la stat sa munceasca si dupa 65 de ani, pana la 70 de ani. Dar nu primeste si pensie, si salariu. Doar una, sau alta, in functie de optiune...
in sistemul universitar, si nu numai, asta inseamna ca un senior de 65 de ani mai primeste 5 ani cadou de la Guvernul pus pe reforme. Nu va alege niciodata pensia. Pozitia de putere pe care si-o pastreaza la catedra ii poate aduce enorme avantaje pecuniare. Pensia publica devine maruntis. Daca mai are si doctoranzi, povestea se poate lungi si dupa 70 de ani.

Intre timp, cei tineri isi asteapta rabdatori randul. Vor astepta si mai mult acum ca sa aiba si ei ceva de spus la cursuri. Vor mai avea de carat geanta si de reglat videoproiectorul. De corectat lucrarile in locul maestrului. De sters tabla si de adus cafeaua- De ras la glumitele lui anacronice. In final, prelungirea varstei de pensionare va duce la aglomeratie mare la varful piramidei. Criteriile de promovare vor deveni si mai dure si mai politizate. Menite sa consolideze pozitia maestrului, pana ajunge la capat. Noul capat!
Curata rezilienta! Curata reforma!

Legea va merge cu celeritate spre Parlament! Si la promulgare... E graba mare babaieti! Probabil sunt niste "maestri" de peste 65 de ani care vor vrea sa ramana sau sa se reintoarca in sistem! Se simt tineri! Tineri, voi mai aveti nevoie de inca 5 ani de internship-uri neplatite! E aglomeratie mare in sistem... Consolidati CV-ul ca e greu!
Haos si fugi!",
isi incheie profesorul postarea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22