Rectorul Universității București spune că rectorii nu trebuie să aibă nelimitat numărul de mandate

Redactia | 23.10.2020

Rectorul Universității București, Marian Preda, dezaprobă decizia Parlamentului de a permite rectorilor să dețină un număr nelimitat de mandate: Se încalcă principiile democrației.

Pe aceeași temă

Comunicatul integral al rectorului Marin Preda:

„Îmi exprim dezacordul față de decizia de ieri a Parlamentului României care permite rectorilor universităților să dețină un număr nelimitat de mandate, decizie care încalcă principiile democrației și care a fost adoptată fără consultare publică.

Orice modificare legislativă cu impact național trebuie precedată de o dezbatere serioasă cu toți actorii și cu toate comunitățile profesionale relevante. Consider că modificările succesive ale Legii Educației Naționale, fără consultarea comunităților academice din universități, a devenit în ultimii ani o practică ce trebuie să înceteze. Fundamentarea deciziilor pe consultarea cu societatea este nu doar o condiție a legislației europene pe care România, în calitate de membru, trebuie să o respecte, ci și o regulă esențială a oricărei democrații reale.

Pe de altă parte, pentru a evita derapajele antidemocratice, orice funcție de conducere aleasă prin vot trebuie ocupată pentru o perioadă limitată de timp, așa cum ne demonstrează atât teoriile democratice, cât, mai ales, practicile încălcării acestui principiu care au condus la autoritarism, abuzuri și dictaturi.

De altfel, Universitatea din București, prin voința comunității academice de practicare a unei democrații reale, a integrat principiul mandatelor limitate ale rectorului în Carta sa. Articolul 120, Alineatul 3 din Cartă spune foarte clar că nimeni nu poate ocupa funcția de rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada mandatelor, de întreruperi sau de circumstanțele acestora.

În orice instituție, autoritatea și puterea care îi sunt transferate conducătorului prin votul majorității trebuie să fie exercitate nemijlocit pe o perioadă limitată de timp, după care acesta este obligat să restituie comunității puterea primită, pentru a putea fi apoi transferată mai departe următorului lider.

Sper că societatea românească s-a maturizat suficient pentru a reacționa ferm în fața unor asemenea derapaje. Am încredere că principiul care conduce la limitarea numărului de mandate pentru cea mai înaltă funcție în stat, alături de reacția societății românești, vor fi fundamentele pe baza cărora Președintele României va acționa pentru a respinge aceste măsuri antidemocratice.”

Marian Preda este rectorul Universitatii Bucuresti din decembrie anul trecut, succedându-i lui Mircea Dumitru care a avut doua mandate de rector.

****


Rectorii vor putea fi aleşi pe viaţă, mandatul acestora nemaifiind limitat la maximum opt ani consecutivi, conform proiectului de lege adoptat miercuri de Senat, ca for decizional, ce urmează să modifice Legea educaţiei naţionale.

Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede, în prezent, că durata mandatului de rector este de patru ani şi că o persoană poate ocupa această funcţie la aceeaşi instituţie de învăţământ pentru maximum două mandate succesive. În forma care va merge spre promulgare, proiectul prevede că mandatul unui rector poate fi reînnoit, fără a exista o limitare de timp.

Faţă de forma sa iniţială, proiectului i-au fost făcute o serie de adăugiri la trecerea prin votul Parlamentului, modificări ce vizează, pe lângă reînnoirea mandatului de rector, şi introducerea de competenţe digitale în pregătirea psihopedagogică şi formarea continuă a personalului didactic.

Proiectul de lege transformă sintagma „învăţământ preuniversitar din sistemul de apărare” în „învăţământ preuniversitar militar", ce va cuprinde şi liceele militare şi postlicealele pentru formarea maiştrilor militari, subofiţerilor, agenţilor de poliţie şi de penitenciare. De asemenea, introduce şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în cadrul instituţiilor care realizează programe de învăţământ pentru formarea specialiştilor în domeniul militar, iar curriculumul este aprobat prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării şi al ministrului Apărării Naţionale, Afacerilor Interne sau al Justiţiei, după caz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22