Rectorul Universitatii de Vest le propune liberalilor un program de consultare publica

Dora Vulcan | 30.08.2016

Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara Marilen Pirtea le propune candidatilor PNL Timis la parlamentare sa adere la un program comun, care sa se bazeze pe consultarea si identificarea nevoilor cetatenilor din judet, precizand ca este binevenit sprijinul altor partide, punctual, pe proiect.

Pe aceeași temă

 

 

Rectorul UVT spune ca este momentul pentru a face o altfel de politica, astfel incat un partid sa ofere nu doar o lista de candidati, ci o echipa care si-a asumat o serie de proiecte de dezvoltare a judetului si a regiunii, si da drept exemple de astfel de proiecte centura Timisoarei, spitalul regional si cesterea competitivitatii Regiunii Vest, transmite Hotnews.

 

Marilen Pirtea arata, intr-un comunicat transmis presei, ca "in politica romaneasca din ultimii ani s-au consumat multe resurse pe subiecte si proiecte irelevante pentru cetateni si nevoile acestora", iar acest mod de a face politica, impreuna cu lipsa dialogului post - electoral intre parlamentari si alegatori, "a amplificat ruptura dintre cetateni si alesii lor".

 

"Evenimentele politice din ultimul an, in special entuziasmul cu care profesionisti din diferite domenii (IT, constructii, dezvoltatori economici etc.) au decis sa se implice, punctual, pe proiecte, in administratie, ma determina sa afirm ca a sosit momentul pentru o altfel de politica in Romania", scrie rectorul Universitatii de Vest.

 

Marilen Pirtea le propune candidatilor liberali sa conceapa si sa adere la un program comun care sa fie creat pe baza unei consultari publice, iar acest program sa stea la baza unei politici coerente cu o durata de viata care sa aiba continuitate si peste mandatul de 4 ani. "Putem sa implementam si sa dezvoltam acest mod de a face politica doar daca viitorii candidati ai partidului, indiferent de identitatea acestora, se angajeaza ferm in fata cetatenilor sa actioneze ca o echipa pentru punerea in aplicare a programului comun", arata rectorul.

 

Rectorul UVT vorbeste despre un moment al "redesteptarii banatenilor", despre o revolutie pasnica, rezultat al dezamagirilor oferite de clasa politica in ultimul sfert de veac.

 

"Daca se va dori, ma voi angaja in coordonarea acestui demers. Importanta va fi implicarea directa a primarilor din judet. Ei cunosc cel mai bine necesitatile localitatilor pe care le administreaza si imi doresc sa fie o legatura permanenta intre acestia si parlamentari. Pe scurt, a trecut vremea liderului de tip baron local, a celui care este stapan al tuturor ideilor si deciziilor, a celui care ofera privilegii diferentiat si partinitor. Avem nevoie sa fim o echipa foarte bine legata care lucreaza pentru fiecare cetatean al acestui judet", spune Marilen Pirtea.

 

Potrivit liderului PNL Timis, Nicolae Robu, rectorul UVT Marien Pirtea este unul dintre cele 27 de persoane care s-au inscris pe listele filialei locale pentru alegerile parlamentare din aceasta toamna.

 

Primarul Timisoarei a declarat ca ii doreste pe Dan Popa, prim-vicepresedinte PNL Timis, si pe Marilen Pirtea, pentru primele doua locuri pe listele pentru Camera Deputatilor, relateaza timisplus.ro in data de 7 august. PNL Timis nu a anuntat deocamdata lista candidatilor pentru cele doua camere parlamentare.

 

 

Declaratia integrala a rectorului Universitatii de Vest din Timisoara Marilen Pirtea

 

"Este momentul pentru o altfel de politica, bazata pe proiecte asumate. Propun un program comun al candidatilor PNL, in slujba cetatenilor. Sprijinul altor partide, punctual, pe proiect, este binevenit

 

In politica romaneasca din ultimii ani s-au consumat multe resurse pe subiecte si proiecte irelevante pentru cetateni si nevoile acestora. Prea multe scandaluri si cancanuri au fost subiectul principal al presei scrise si audio - vizuale. Din pacate,  acest lucru este valabil nu numai la nivel national, unde segregarea pe baza apartenentei politice este mai accentuata, ci si la nivelul judetului Timis, unde ne-am astepta ca trasaturile caracteristice zonei - multiculturalitatea, toleranta, diversitatea, chiar apropierea de alegatori sa faca mai usor compromisul politic. Desigur, acest mod de a face politica, coroborat cu lipsa dialogului post - electoral intre parlamentari si alegatori,  a amplificat ruptura dintre cetateni si alesii lor.

 

Evenimentele politice din ultimul an, in special entuziasmul cu care profesionisti din diferite domenii (IT, constructii, dezvoltatori economici etc.) au decis sa se implice, punctual, pe proiecte, in administratie, ma determina sa afirm ca a sosit momentul pentru o altfel de politica in Romania. Nu sunt un adept al modelului liderului providential, de aceea lansez o propunere care se adreseaza in primul rand catre viitorii candidati ai PNL Timis pentru Senat si Camera Deputatilor. Consider ca primul pas inspre o stare de normalitate in politica si societatea romaneasca este generarea si aderarea la un program comun, printr-un proces in care cuvintele de ordine sa fie consultarea si identificarea nevoilor cetatenilor, locuitori ai orasului Timisoara si ai judetului Timis. Putem sa implementam si sa dezvoltam acest mod de a face politica doar daca viitorii candidati ai partidului, indiferent de identitatea acestora, se angajeaza ferm in fata cetatenilor sa actioneze ca o echipa pentru punerea in aplicare a programului comun. Astfel, am putea oferi cetatenilor nu doar o lista de candidati, ci o echipa care si-a asumat o serie de proiecte de dezvoltare a judetului si a regiunii, proiecte care sa aiba ca si finalitate bunastarea fiecaruia dintre noi.

 

Desi nu cunoastem in acest moment candidatii pentru Senat si Camera Deputatilor in judetul Timis, este important sa discutam si sa agream unele principii care sa stea la baza unei politici coerente cu o durata de viata care sa aiba continuitate si peste mandatul de 4 ani. De aceea promovez, in acest moment, ideea de echipa de parlamentari PNL de Timis, pusi in slujba unor proiecte bine definite, izvorate din necesitatile actuale si de viitor ale populatiei. Consider ca nu este prematur sa discutam modalitati de consultare a cetatenilor, de identificare a nevoilor acestora. Mizez pe aportul primarilor si consiliilor locale din localitatile urbane si rurale din judet pentru gasirea solutiilor la nevoile identificate. Colaborarea intre echipa parlamentarilor de Timis si reprezentantii administratiei locale este unul dintre imperativele acestui mod de a face politica.

 

Ar fi inoportun sa avansez proiecte punctuale in acest moment. Acestea vor fi stabilite plecand de la nevoile cetatenilor si de la expertiza administratiilor locale. Doar pentru exemplificare, ma voi referi la centura Timisoarei si spitalul regional. S-a discutat destul de mult in spatiul public despre limitele actualului model de crestere a Regiunii Vest, in special al judetelor Timis si Arad, si despre necesitatea unor decizii administrative care sa conduca spre competitivitate pe termen lung si spre bunastarea cetatenilor. Consider ca echipa de parlamentari de Timis ar trebui sa aiba in vedere si astfel de solutii. De asemenea, aceasta ar putea contribui la proiecte nationale, cum ar fi finantarea adecvata a educatiei si a sanatatii - probleme cu care se confrunta nu numai timisenii, ci majoritatea romanilor.

 

In acest moment, pe care il definesc ca fiind unul al redesteptarii banatenilor, al unei noi revolutii - una pasnica de data aceasta, izvorata din dezamagirile oferite de clasa politica in ultimul sfert de veac, discutiile trebuie facute in echipa. Daca se va dori, ma voi angaja in coordonarea acestui demers. Importanta va fi implicarea directa a primarilor din judet. Ei cunosc cel mai bine necesitatile localitatilor pe care le administreaza si imi doresc sa fie o legatura permanenta intre acestia si parlamentari. Pe scurt, a trecut vremea liderului de tip baron local, a celui care este stapan al tuturor ideilor si deciziilor, a celui care ofera privilegii diferentiat si partinitor. Avem nevoie sa fim o echipa foarte bine legata care lucreaza pentru fiecare cetatean al acestui judet.

 

Un asemenea program comun ar putea fi sustinut, integral sau punctual, si de reprezentanti ai altor partide politice. Data fiind istoria conflictuala a partidelor politice, nu ma astept ca acest lucru sa se intample inaintea sau in timpul campaniei electorale. Insa, cand si daca vor considera oportun sa ni se alature in proiectele noastre pentru timiseni, sunt bineveniti sa lucreze impreuna cu noi.

 

Conchid prin a itera ideea de echipa, coagulata de proiecte in slujba cetateanului si a-mi manifesta disponibilitatea de a contribui la un astfel de demers. Cred cu tarie ca doar lucrand in echipa putem obtine deciziile de care au nevoie cetatenii. Astfel, ne-am putea asigura ca Timisoara si judetul nostru vor avea reprezentarea pe care o merita!

 

Marilen Gabriel Pirtea"

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22