Rectorul Universitatii de Vest, scrisoare catre parlamentarii care si-au votat pensii speciale: Tara a primit inca o dovada ca unele dintre cele mai mari nedreptati se fac cu legea in brate

P.c. | 18.06.2015

Pe aceeași temă

Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, le-a trimis o scrisoare deschisa parlamentarilor care au votat acum cateva zile un proiect prin care si-au acordat pensii speciale. Pirtea ii acuza pe parlamentari de lipsa de moralitate si le cere sa aiba mai multa grija de viitorul copiilor din Romania.



CITITI scrisoarea rectorului Universitatii de Vest din Timisoara:
 

 "Va place sa va numiti alesii neamului, dar ati cam uitat de NEAM
 

Zilele trecute, tara a primit inca o dovada ca unele dintre cele mai mari nedreptati se fac cu legea in brate. La fel s-a intamplat si cand, dumneavoastra, alesii neamului, v-ati rupt de ceea ce inseamna principiul contributivitatii si ati hotarat sa va oferiti pensii mai mari chiar si cu 4.600 de lei, echivalentul a 11 pensii minime. 

 

Am asistat la unul dintre cele mai murdare conflicte de interese girat, din pacate, de legislatie, acela ca un grup de oameni sa-si voteze singuri suplimente la pensii din bani publici. Daca nu va ingrijorati de ceea ce vor spune cei aproape 400 de mii de romani care traiesc din pensia minima, poate va ingrijorati de viitorul copiilor nostri.

 

Nu supun dezbaterii legalitatea, dar lipsa de moralitate de care da dovada parlamentul nu este demna de o societate sanatoasa. Nu, in contextul in care un asistent universitar are salariul de 1.050 de lei, cand sute de mii de angajati din invatamant traiesc la limita saraciei. Sa nu mai vorbim despre medici si multe alte categorii sociale si profesionale. Daca acum numai ei stiu cum se descurca, ma intreb ce vor face acesti oameni la final de cariera, cine le va plati lor pensia? COPIII NOSTRI, acei copii in care refuzati sa investiti. Refuzul de a investi in educatie le incetineste dezvoltarea, le limiteaza capacitatile, astfel ca nu faceti decat sa propagati saracia de la o generatie la alta. Presupun ca este greu pentru o mana de 'alesi' sa vada acest risc, in confortul unor indemnizatii de mii de lei.
 

CITITI SI: Legea PENSIILOR SPECIALE a fost votata de plenul Parlamentului. Au fost 303 voturi pentru, 124 impotriva si 2 abtineri

 

Din punct de vedere macroeconomic, cea mai sanatoasa investitie pe care o putem face este in educatie. Avem nevoie de specialisti ancorati in cerintele pietei, cu competente pe ceea ce economia solicita si are nevoie. Este greu sa vorbim despre echilibre macroeconomice cand inca avem un sistem de invatamant incremenit intr-un buget de asistenta sociala. Ultimele analize economice arata ca deficitul bugetului de pensii publice s-a ridicat la 3,56 miliarde de lei dupa primele doua luni din 2015, cu peste 1 mld. lei mai mare decat in primele doua luni ale anului trecut. Discrepantele intre cei care cotizeaza la bugetul de pensii si numarul celor care ies din campul muncii se accentueaza, iar una dintre cele mai sigure solutii pentru echilibrarea balantei este sa se investeasca in educatia tinerilor, astfel ca ei sa devina mult mai productivi, salariile sa creasca, iar contributia la pensii sa fie cu atat mai consistenta.
 

Va place sa va numiti alesii neamului, dar ati cam uitat de NEAM. Dati tuturor sansa la pensii mai mari, investiti in educatia copiilor!
 

Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara
Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea"

 

Plenul Parlamentului a votat marti proiectul de lege care prevede acordarea unor pensii speciale membrilor sai. Proiectul de lege a fost votat cu 303 de voturi pentru, 124 impotriva si 2 abtineri. Legea prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de peste 4.000 de lei, iar pentru un mandat va primi circa 1.500 de lei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22