Recul al producției industriale în ultimele două luni. Firmele nu fac investiții

Dora Vulcan | 29.08.2017

Iunie a fost a doua luna consecutiv în care activitatea din industrie s-a micsorat, arata datele Barometrului Industrial transmis HotNews marti de catre SNSPA si IRSOP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Dupa o scadere usoara in iunie fata de mai, in luna iulie a urmat un recul mult mai puternic. Opt din unsprezece indicatori ai activitatii au scazut, iar majoritatea indicatorilor cheie au atins niveluri critice", arata datele Barometrului.

 

Reamintim ca in fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Un index bazat pe raportul net dintre raspunsuri semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.

 

Volumul productiei a coborat de la 59 la 53 de puncte, ajungand la numai 3 puncte distanta de scorul 50 sub care se afla zona de contractie. Stocurile, care stau aproape permanent la un nivel redus, s-au contractat si mai mult, de la 47 la 42 de puncte, sub media de 45 de puncte din primele 6 luni ale anului. Cand stocurile scad, concomitent cu productia inseamna ca si vanzarile sunt in pericol.

 

 Comenzile noi au cazut si ele de la 59 in iunie la 53 in iulie. Declinul comenzilor, doua luni consecutiv, este intotdeauna un semn alarmant pentru ca necesita un raspuns managerial imediat si energic.

 

Comenzile pentru export par sa ofere una din explicatiile reculului. In iunie, cererea la export scazuse la 56 de puncte fata de 64 in luna precedenta. Apoi, in iulie, cererea a intrat in contractie ajungand la 48 de puncte, cu 12 puncte sub media de 60 a primelor sase luni din an. Cauza principala ar putea fi sezonul concediilor si intreruperea totala a activitatii in multe firme din spatiul european care au nevoie de produse din Romania.

 

Importurile de materii prime au scazut mai putin, de la 58 la 56 de puncte, pe fondul scaderii volumului productiei, a comenzilor noi si a cererii pentru export.

 

Numarul angajatilor ramane in zona de contractie la 47 de puncte fata de 48 in iunie si 49 in mai.

 

Costurile de productie au scazut de la 63 la 58 de puncte. Ar putea fi un semnal bun, daca scaderea n-ar fi conjuncturala si determinata in mare masura de scaderea productiei.

 

Preturile incasate de firme pentru produsele vandute au scazut usor de la 58 la 56, probabil tot pe fondul cererii mai slabe din ultimele luni.

 

Cheltuielile de capital se afla la 51 de puncte si fluctueaza de 6 luni intr-un interval ingust de 4 puncte intre 51 si 55, semn ca firmele nu arata o disponibilitate semnificativa pentru investitii, din bani proprii, pentru dezvoltarea afacerii. Stagnarea investitiilor in tehnologie si echipamente franeaza cresterea productivitatii.

 

Indexul de optimism calculat prin agregarea asteptarilor managerilor privind cererea, productia si incasarile, ramane relativ constant, 61 de puncte fata de 59 in iunie, dar ambele valori sunt sub indicele de optimism din intervalul ianuarie-mai 2017. In esenta, stabilitatea indexului de optimism contine urmatoarea informatie: managerii nu se asteapta ca peste sase luni productia si comenzile noi sa scada semnificativ, dar nici nu cred ca rata de crestere va fi mult mai mare decat acum.

 

Pe de alta parte, datele arata ca asteptarile legate de cresterea comenzilor pentru export sunt mult mai puternice decat asteptarile privind cresterea altor indicatori cheie, ca volumul productiei sau comenzile noi in general.

 

Barometrul lunar prezinta activitatea din industrie in luna iulie 2017. El apare in circa 20 de zile de la incheierea lunii analizate, dupa centralizarea de catre IRSOP & SNSPA Facultatea de Management a raspunsurilor celor 300 de firme esantionate, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.  Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in intervalul 23-25 august 2017

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22