Pe aceeași temă
UPDATE: Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca Mircea Govor să fie anchetat în arest la domiciliu. Hotărârea nu este definitivă.
***
"Mircea Govor a actionat in sensul de a obtine sprijin politic in realizarea intereselor sale (...) Govor a actionat in acelasi scop si in mod direct sau prin intermediul numitului (...) pe langa (...) si (...), presedintele, respectiv vicepresedintele ANAF, dar si pe langa directorul general al DGFP Cluj - (...), acestia avand atributii de serviciu pe linia nominalizarii/delegarii/imputernicirii persoanelor cu functii de conducere in cadrul structurilor teritoriale subordonate", sustin procurorii in referatul cu propunerea de arestare a vicepreședintelui CJ Satu Mare.
Gelu Diaconu: Eu doar am ajutat la clarificarea acestui caz
Șeful ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a reacționat imediat după apariția informației ce apare în referatul rpocurorilor DNA și a publicat o explicație pe contul de Facebook al instituției pe care o conduce:
"În legătură cu informațiile vehiculate despre cazul prezentat în această știre, fac următoarea precizare: singura mea implicare în acest caz constă în faptul că am ajutat la clarificarea acestuia" - Gelu Ștefan Diaconu - președinte ANAF.
***
În dosarul în care procurorii vor cere arestarea preventivă a lui Govor, acesta este acuzat de trafic de influență și șantaj.
In 2013, sustin procurorii, Mircea Govor a incercat sa impuna persoane apropiate de el in Administratia Judeteana a Finantelor Publice Satu Mare. “Procedand in acest del, pe langa faptul ca a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea a urmarit sa obtina/mentina protectia societatilor comerciale controlate de el si familia sa din partea organelor fiscale din judetul Satu Mare si obtinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local”, arata DNA.
In ce priveste celalalt cap de acuzare – presupusul santaj –, procurorii anticoruptie arata ca, in 2010, Mircea Govor a amenintat un avocat din Baroul Satu Mare ca va publica intr-un ziar local articole compromitatoare. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, Govor i-a propus avocatului sa ajute o firma a unui om de afaceri local in vederea castigarii mai multor licitatii publice.
Mai mult, continua DNA, tot in 2010, Govor s-a folosit de influenta asupra publicatiei locale pentru a impune “declansarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar din comuna”. Din nou, banii sunt factorul comun, intrucat Mircea Govor a procedat astfel pentru a-l constrange pe primar sa intervina in vederea atribuirii unei lucrari cu fonduri europene (aproape zece milioane de lei) catre firma aceluiasi om de afaceri.
Presedintele PSD, audiat, vicepresedintele – urmarit penal
In aceasta cauza, chiar presedintele PSD a fost audiat joi la sediul DNA. Liviu Dragnea a fost chemat ca martor in cauza ce il priveste pe vicepresedintele CJ Satu Mare. Dragnea nu a dorit sa comenteze retinerea colegului sau de partid si presedinte al filialei judetene a PSD. "Nu vreau sa comentez. Vreau sa spun decat (sic!) ca imi pare foarte rau", a raspuns Dragnea, la intrebarile ziaristilor, potrivit Hot News.
Si vicepresedintele PSD, deputatul Andrei Dolineaschi, e urmarit penal in aceasta cauza. DNA il suspecteaza de complicitate la trafic de influenta. Procurorii sustin ca Mircea Govor ar fi facut demersuri in vederea numirii persoanelor apropiate in Administratia Judeteana a Finantelor Publice prin intermediul lui Dolineaschi, secretar general al PSD la acel moment.
(Andrei Dolineaschi)
DNA arata ca ajutorul dat de Andrei Dolineaschi a constat in:
- Solicitarea si obtinerea unor documente cu caracter confidential de la persoane cu functii de decizie in cadrul ANAF ce au fost transmise ulterior lui Mircea Govor;
- Transmiterea solicitarilor pe care Govor le facea catre factorii de decizie din ANAF;
- Punerea in legatura directa a lui Govor cu factorii de decizie din ANAF.