Pe aceeași temă
In referatul intocmit de DNA prin care a solicitat arestarea primarului Constantei, Radu Mazare, se arata ca sumele pe care trebuiau sa le plateasca diversi oameni de afaceri pentru eliberarea de certificate de urbanism sau autorizatii de contrusctie era direct proportionala cu functia pe care functionarul public o detinea, informeaza Hotnews.
Potrivit procurorilor, "practica existenta la nivelul Primariei Constanta de a emite certificate de urbanism si autorizatii de construire contra unor sume de bani si existenta unor tarife diferite - mici pentru micii functionari si de valoare foarte mare pentru inaltii functionari".
Un alt martor a declarat ca, la solicitarea lui Gabriel Strutinsky, la randul sau inculpat in dosar, a transmis reprezentantilor unei societatii care intentiona sa construiasca un mall ca prin semnarea unui contract de publicitate cu o societatea controlata de Radu Mazare va fi asigurata emiterea tuturor avizelor, autorizatiilor si a altor documente de catre Primaria Constanta. De asemenea, martorul a aratat ca decizia privind emiterea autorizatiilor de constructie in cazul proiectelor mari, de tip mall, era luata de primar.
De asemenea, procurorii sustin ca Radu Mazare a primit o alta mita de 1 milion de euro de la o firmca care a vrut sa construiasca un mall iar avizele au fost eliberate foarte rapid in timp ce in mod normal erau intarzieri de cateva saptamani.
"Din analiza documentelor puse la dispozitie de Primaria Constanta (...) a rezultat ca primarul Mazare Radu Stefan a prelungit valabilitatea autorizatiei din 17.07.2007 de la data de 18.07.2009 pana la data de 18.07.2010 in baza unei cereri formulate (...) la data de 20.07.2009 (asadar ulterioara datei de 18.07.2009), cerere inregistrata in cadrul Primariei Constanta la data de 14.07.2009 (adica la o data situata inainte de emiterea cererii - cu alte cuvinte Primaria a primit la data de 14 iulie o cerere care nu era inca formulata, lucru care s-a intamplat abia la 20 iulie). Din interpretarea logica a acestor date rezulta ca autorizatia a fost prelungita chiar in absenta unei cereri (...), care a fost ulterior intocmita si transmisa Primariei. Totodata se remarca faptul ca, intre data la care Primaria pretinde ca a primit cererea, respectiv 14.07.2009, si data prelungirii autorizatiei, respectiv 18.07.2009, au trecut doar patru zile, in conditiile in care termenul mediu de emitere a unor astfel de documente era mult mai mare, uneori depasind termenul maxim prevazut de lege de 30 de zile", se arata in referat.
CITITI SI:Radu Mazare ar fi prejudiciat statul cu suma de 26 de milioane de euro
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins miercuri cererea DNA de arestare preventiva a lui Radu Mazare, urmand ca acesta sa fie cercetat de procurori in stare de libertate, intr-un dosar in care este acuzat de trei infractiuni de luare de mita, doua de conflict de interese si abuz in serviciu. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, insa acesta este arestat preventiv intr-un alt dosar.
Decizia instantei nu este definitiva.