Pe aceeași temă
Organizarea referendumului întâmpină probleme serioase în județul Sibiu din cauza retragerii persoanelor desemnate să fie președinți la secțiile de votare. Cu doar câteva zile înainte de scrutin, aproape jumătate din persoanele desemnate se retrag de pe lista intocmită de Biroul Electoral Județean (BEJ) Sibiu, a declarat judecătorul Andrei Sebeșan, citat de stiridesibiu.ro. Sute de președinți de secțiilor de votare s-au retras și din județele Dolj, Teleorman și Prahova, scrie Hotnews.ro.
Peste 350 de președinți de secții de votare din județele Teleorman și Dolj au anunțat, marți, Birourile Electorale Județene la care sunt arondați că nu vor putea participa la desfășurarea referendumului pentru definirea familiei, transmite Mediafax. Și la Prahova un sfert dintre președinți au spus că nu vor fi prezenți.
Aproape jumătate din cei 363 de președinți de secții de votare din județul Teleorman, care au fost trași la sorți în ședința din 28 septembrie, au anunțat marți că nu vor lua parte la procesul electoral de la finalul săptămânii.
Cristian Toma, reprezentant USR în BEJ Teleorman, a declarat pentru Mediafax că numărul celor care s-au retras e îngrijorător de mare.
În județul Dolj situația e aproape identică, de aici retrăgându-se circa 100 de președinți de secții de votare dintr-un număr total de 530 puși pe liste. Majoritatea au invocat probleme personale.
La rândul său, președintele BEJ Prahova, judecătorul Ancuța Monica Mitrache, a declarat pentru Mediafax că aproximativ un sfert dintre președinții secțiilor de votare din județ au renunțat la funcții.
"Nu vă pot spune numărul exact. Pot să vă spun că în continuare se depun cereri de retragere. Imposibilitățile au documente justificative și sunt legate în general de motive medicale, evenimente în familie și altele. Cele mai multe sunt în general probleme medicale", a spus Mitrache.
În județul Prahova sunt 623 de secții de votare.
Potrivit reprezentanților birourilor electorale județene, în Cluj au renunțat circa 270 președinți (din 656 de secții de vot), în Bihor 120 din 650 de secții, în Timiș circa 150 de președinți din 697 de secții, iar în Arad peste 100 de persoane care ar fi trebuit să conducă o parte din cele 437 de secții de vot. (Mediafax). Potrivit acestuia, în lipsa persoanei desemnată ca președinte al unei secții de votare, procesul electoral nu se poate desfășura.
Pentru munca depusă în cele patru zile de implicare în organizarea referendmului, un președinte de secție primește aproximativ 1000 de lei, impozabili.
O situație similară, dar la scară mai mică, este înregistrată în județul Neamț. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Neamţ, Adrian Niţă, a declarat, marţi, pentru Agerpes, că, până în prezent, sunt înregistrate 50 de astfel de cereri. Potrivit sursei citate, în judeţ au fost înfiinţate 486 de secţii de vot.
Aproape 400 de președinți de secții de votare din județele Cluj și Bihor și alți circa 250 din Arad și Timiș, trași la sorți din Corpul Experților Electorali, s-au retras înainte de referendum invocând motive personale și au fost înlocuiți, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit acesteia, președinții secțiilor de votare se mai pot retrage până la constituirea birourilor secțiilor de votare, după care pot fi înlocuiți doar din motive de boală sau deces, iar dacă absentează în zilele referendumului riscă sancțiunile legale.
Președintele BEJ Bihor, Iuliana Crișan, a declarat, la rândul său, că au renunțat la funcție aproximativ 120 de președinți de secții de votare. În județul Bihor sunt 650 de secții de votare.
De asemenea, președintele Biroului Electoral Județean Timiș, Titu Birceanu, a declarat, marți, corespondentului Mediafax, că din cei 597 de președinți de secții de votare din județ, aproximativ 150 au depus cereri de retragere de la referendum.
De asemenea, și peste 100 de președinți de secții de votare din județul Arad au depus cereri de retragere de la referendum, urmând să fie înlocuiți în aceste zile. La nivelul județului Arad vor fi deschise 437 de secții de votare.