Pe aceeași temă
Votul uninominal, aceasta imensa speranta omorata de interesele si partizanatele partidelor, scoate la iveala mutatiile periculoase produse de clasa politica in mentalitatea electoratului. Un soi de dependenta fata de jalnicele personaje care troneaza de ani de zile de la inaltimea parlamentului si a micilor ecrane se face tot mai mult simtita. Asistam la un paradox. Populatia vrea reforma clasei politice, dar cu dinozaurii si eternii cu care este obisnuita. Cu alte cuvinte, electoratul vrea sa se casatoreasca a cincea oara cu aceeasi nevasta, iar daca cumva viseaza la una noua, ea este reproducerea celei de care tocmai s-a despartit cu acte in regula.
Ultimul sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale arata ca 58% din populatie nu ar vota o persoana nou intrata in politica! Aceasta, in conditiile in care toate sondajele din perioada referendumului pentru votul uninominal aratau ca 64% din populatie doreste reforma clasei politice.
Motivatiile acestei situatii anormale sunt doua. In ultimii ani, de la aparitia televiziunilor mogulizate de stiri, oamenii sunt intoxicati, bombardati, asasinati 24 de ore din 24 cu aceeasi adunatura de politicieni, care revarsa mereu acelasi mesaj subliminal: "fara noi nu exista politica". Subiectul nu mai are nicio importanta, ca este vorba de administratie, legi, arta, drumuri, ecologie, cainii vagabonzi, prezervative, gaurile negre, recoltele de rapita si floarea soarelui, educatie, turism sau toaletele publice, un parlamentar va fi gata oricand, sub privirea anxioasa a moderatorului, sa turuie ceva. De regula, doar prostii si banalitati. In final, iata, obisnuinta produce dependenta.
In al doilea rand, sistemul de selectie al partidelor este unul profund viciat. Criteriile, aceleasi de nouasprezece ani, sunt clientelismul, servilismul, banul si oportunismul feroce. Ca sa patrunzi prin fisurile cat lama de cutit ale acestei gasti e nevoie de o criza cum este cea produsa de uninominal. Dovada o constituie listele de candidati.
In afara de fosilele care vor sa iasa din parlament odata cu catafalcul in care vor fi expuse in holul central, de fostele tinere sperante imbatranite in rele, de vedetele pe care alte scene le refuza, pe liste au dat buzna alti 113 fosti alesi ai neamului, al caror nume mai e amintit doar de vechile state de plata. Dar asta nu e tot! Cum uninominalul-proportional a generat o salbatica nevoie de candidati, in cursa au fost aruncati alti 100 de ratati de profesie, asa-numitii "viciosi" ai listelor, adica acei indivizi care si-au incercat norocul la fiecare scrutin, dar au ramas de fiecare data pe dinafara.
In afara de visul care ii mana acum in lupta, onorabila adunare mai are un punct comun. Multi dintre ei sunt "dalmatieni" si au aparut pe mai toate listele negre facute de Coalitia pentru un Parlament Curat, inclusiv pe cele din 2008. "Dalmatienii", ca si partidele care ii hranesc, sunt, insa, insensibili la orice criteriu de integritate, moralitate, onestitate si alte chestii din acestea de care societatea civila tine cu dintii. Si o sa tot tina. Parte din ea.
In aceste conditii, paradoxul de care vorbeam la inceput e perfect explicabil. Dependenta creata de televiziuni a produs imunitate si saturatie, pe de o parte, si, pe de alta, un refuz al noului. Partidele au agravat situatia prin oferta pe care au pus-o pe piata. De unde si de ce sa alegi altceva, daca ceea ce ti se pune pe masa este aceeasi mancare, mucegaita, cu gust gretos si scumpa pe deasupra, dar cu care stomacul tau e perfect acomodat.
Si totusi. Pe liste exista si candidati perfect onorabili, carora cu greu ai gasi ce sa le reprosezi, decat, poate, idealismul si un soi de nebunie care i-a impins in politica. Intelectuali veritabili, oameni onesti si determinati sa schimbe ceva. Ei sunt, insa, cvasinecunoscuti, cu doar cateva exceptii. Partidele nu-i promoveaza, din aceleasi ratiuni ale clientelismului sau din pura prostie, televiziunile nu-i cheama pentru ca demersul manipulator are o singura tinta si un singur mesaj: toti sunt o apa si-un pamant, votati-i tot pe cei vechi sau stati acasa.
Cum spiritul civic si interesul pentru treburile cetatii au fost aneantizate de aceasta guvernare pesedisto-liberala din ultimii doi ani, iar spectrul crizei financiare si al somajului nu tulbura constiintele, ci doar buzunarele, alegatorii nu au nici cea mai mica pornire de a se informa singuri. De ce ar face-o? Nevoia de reforma apare doar in momentele criza, daca apare. In plus, ce se mai intelege astazi prin reforma? Daca ne uitam in jur si in sondaje, ceva la care nu pot aplica decat fosilele si dalmatienii.
P.S.: Cititorii revistei 22 sunt invitati la o dezbatere pe aceasta tema pe noul site www.revista22.ro. Cele mai bune opinii si comentarii vor fi publicate in paginile revistei.