Pe aceeași temă
Ministrii de Finante din statele zonei euro asteapta propunerile Atenei, a spus luni liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Oficialul a atras atentia, insa, ca reformele in Grecia sunt necesare si dupa referendumul de duminica.
“Reuniunea de marti a Eurogrupului va incepe la 13:00 (11:00 GMT); ministrii asteapta noi propuneri din partea autoritatilor grecesti”, a scris ministrul olandez de Finante Dijsselbloem, pe Twitter, arata Agerpres.
Din punctul sau de vedere, rezultatul referendumului de duminica ingreuneaza negocierile dintre peninsula elena si troica – Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana –, mai arata Dijsselbloem.
“Referendumul nu ne aduce mai aproape de o solutie imediata. De fapt, atunci cand propunerile sunt respinse, lucrurile nu pot fi decat mai dificile”, a punctat oficialul european.
Peste 61% din alegătorii greci au votat NU la referendumul de duminică, respingând măsurile de austeritate cerute de creditorii internaționali, cu riscul unei ieșiri din zona euro.
Rezultatul votului a fost salutat de premierul de stanga radicala Alexis Tsipras, el aratand ca acest lucru nu inseamna o ruptura de Europa, ci doar o consolidare a puterii de negociere cu creditorii internationali.
Totusi, Berlinul il contrazice pe seful Executivului de la Atena.
Cancelarul Germaniei considera referendumul de duminica “o clarificare” a pozitiei grecesti, iar in acest moment nu exista o baza pentru negocierea unui nou pachet de salvare a Atenei, a spus purtatorul de cuvant al Guvernului de la Berlin.
„În lumina deciziei pe care a luat-o ieri poporul grec, nu există condiţii, în prezent, în vederea intrării în negocieri cu privire la un nou program de ajutorare”, a declarat Steffen Seibert.