Refuzul vaccinării, dosar penal pentru părinți. Copiii vor fi respinși de la școală

Dora Vulcan | 11.04.2017

Ministerul Sanatatii a făcut public marți proiectul Legii vaccinarii, care va ramane în dezbatere publică doar până pe 20 mai. Proiectul îi acuză pe părinții care nu-și vaccineaza copiii de rele tratamente și, fără dovada vaccinării lor, aceștia nu vor putea fi inscriși la scolile de stat.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

PROIECTUL MINISTERULUI, AICI

 

UPDATE: Conferința de presă a ministrului Bodog:  Viitoarea legii a vaccinării va conține și un capitol de sancțiuni, a avertizat ministrul Sănătății, Florian Bodog, citat de Digi 24. 

 

 

 

Ministrul se contrazice: pe de o parte spune că proiectul nu ar conține sancțiuni dar vorbește de acuzarea părinților de rele tratamente aplicate minorului, adică o acuzație penală, plasată pe seama ”dezbaterilor” care vor apărea pe marginea proiectului deși chiar proiectul este cel care o prevede explicit așa cum se poate vedea mai jos:

 

 

„Proiectul de lege supus dezbaterii publice nu conține un capitol de sancțiuni. Aceste sancțiuni vor apărea în lege ca urmare a dezbaterilor publice și ca urmare a dezbaterilor care vor avea loc la nivelul comisiilor de Sănătate ale Senatului și ale Camerei Deputaților. Noi știm că e necesar un astfel de capitol”, a spus ministrul Sănătății.

 

 

„Părintele poate refuza vaccinarea, dar o refuză pe propria răspundere”, a adăugat Florian Bodog.

 

 

Proiectul Legii vaccinării a fost publicat, marți, pe site-ul Ministerul Sănătăţii. Documentul prevede „sesizarea instituțiilor abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.

 

 

„Vaccinarea copilului constituie responsibilitatea părintelui pentru asigurarea stării de sănătate a copilului. Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepția situației în care părinții sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea”, se mai spune în textul citat.

 

 

 

 

***

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, va sustine marti, de la ora 14:00, o conferinta de presa pentru a prezenta mai multe detalii cu privire la acest proiect, informeaza Digi24.

 

 

 

In expunerea de motive se arata, printre altele, ca, potrivit Constitutiei, "Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice" si sa previna imbolnavirea prin boli infectioase inclusiv prin masuri care sa duca la izolarea surselor de imbolnavire.

 

 

 

De asemenea, statul roman este obligat prin Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului sa respecte "interesul superior al copilului", iar Organizatia Mondiala a Sanatatii, in vederea salvarii a milioane de vieti, recomanda vaccinarea in toate statele membre.

 

 

 

"Romania se confrunta in ultimii ani cu scaderea constanta a acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri utilizate. Cauzele sunt multiple, de la neprezentarea la vaccinare, refuzul vaccinarii, pana la lipsa de informare corecta a parintilor, campaniile antivaccinare promovate de diverse grupuri (...)

 

 

 

In plus, in ultimii ani se realizeaza cu dificultate aprovizionarea constanta cu vaccinuri, datorita numarului mic de producatori si a problemelor de productie (...) Astfel, vaccinarea in Romania a scazut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse in Programul National de Vaccinare", se mai arata in document, facandu-se referire la epidemia de rujeola care a facut 20 de morti in ultima perioada.

 

 

 

Proiectul de lege nu mai prevede sanctiuni pentru parintii care nu isi vaccineaza copiii, asa cum prevedea proiectul anterior, ci doar subliniaza faptul ca ei sunt responsabili de sanatatea lor.

 

 

 

Insa copiii neimunizati nu vor putea fi inscrisi in scolile de stat.

 

 

 

"In vederea asigurarii dreptului la sanatate si la educatie al tuturor copiilor si tinerilor, garantate de stat, inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care sa o realizeze in termen de un an", se mai precizeaza in expunerea de motive.

 

 

 

De asemenea, prin proiectul de lege sunt stabilite atributiile si responsabilitatile tuturor actorilor implicati in procesul de realizare a activitatilor de vaccinare, institutii publice si societate civila.

 

 

 

Potrivit proiectului pus in dezbatere, toti furnizorii de servicii medicale care presteaza servicii de vaccinare vor fi obligati sa se inregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare in Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV), in termen de 2 ani de la publicarea acestei legi.

 

 

 

Toate observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise doar in urmatoarele 10 zile pe adresa: [email protected].

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22