Regulamentele secției de investigare a magistraților, adoptate la limită în plenul CSM

Redactia | 19.09.2018

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat miercuri, 19 septembrie, cu 10 voturi "pentru" şi 8 voturi "împotrivă", regulamentele secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din justiţie. S-a adoptat atât regulamentul pentru procurori, cât şi regulamentul pentru alegerea conducerii secţiei.

Pe aceeași temă

 

 

 

Surpriza a venit de la procuroarea Elena Iordache, de la Parchetul General, cea care instrumentează dosarul în care sunt urmăriţi penal Lucian Onea şi Mircea Negulescu. În calitate de reprezentat al Asociaţiei Procurorilor, aceasta a susţinut poziţia judecătorilor din CSM, în dauna opiniei susţine de Augustin Lazăr şi procurorii CSM, relatează Stirpesurse.ro

 

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CSM s-a aflat regulamentul privind numirea, continuarea activităţii şi revocarea procurorilor cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

 

Înfiinţarea unei secţii de investigare a procurorilor şi judecătorilor, care are competenţe exclusive de a cerceta infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, este una din cele mai importante modificări aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în 20 iulie.

 

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care are competenţa exclusive de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care, alături de persoanele prevăzute la alin. (1), sunt cercetate şi alte persoane. În cazul infracţiunilor săvârşite de judecătorii şi procurorii militari, dispoziţiile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile", se arată în lege.

 

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie va fi condusă de un procuror-şef de secţie, ajutat de un procuror-şef adjunct, numiţi în funcţie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

 

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează conflictele de competenţă apărute între Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi celelalte structuri sau unităţi din cadrul Ministerului Public", mai prevede actul normativ.

 

De asemenea, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, este interzisă delegarea sau detaşarea de procurori în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ;i funcţionează cu un număr de maximum 15 procurori. 4) Numărul de posturi al Secţiei poate fi modificat, în funcţie de volumul de activitate, prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea procurorului-şef secţie, cu avizul conform al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Totodată, procurorul-şef al Secţiei este numit şi revocat în funcţie de către CSM. El este numit la propunerea motivată a procurorului-şef secţie îurma unui concurs care constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specific funcţiei de conducere respective, urmărindu-se competenţele manageriale, gestiunea eficientă a resurselor, capacitatea de a-şi asuma decizii şi responsabilităţi, competenţele de comunicare şi rezistenţa la stres, capacitatea de a-şi asuma decizii şi responsabilităţi, competenţele de comunicare şi rezistenţă la stres, precum şi integritatea candidatului, evaluarea activităţii sale ca procuror şi modul în care acesta se raportează la valori specificie profesiei, precum independenţa justiţiei ori respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22