Pe aceeași temă
Relatia tensionata dintre Occident si Federatia Rusa determina fosti oficiali din ambele tabere sa ceara o intalnire bilaterala la nivel inalt si stabilirea de noi reguli in relatia dintre cele doua blocuri.
Initiativa apartine unui grup de 14 fosti oficiali europeni si rusi, ei sustin ca actuala relatie ruso-occidentala poate deveni imprevizibila. Fostii ministri ai Apararii si de Externe din cele doua tabere cred ca riscul privind ciocniri accidentale intre avioane militare apartinand NATO sau Rusiei a crescut in urma declansarii crizei din Ucraina, potrivit Reuters, citata de Business24.
Oficialii din cele doua parti solicita stabilirea unei intalniri bilaterale la nivel inalt ruso-occidentala.
Printre cei ingrijorati de urmarile unor contacte neprevazute intre armata rusa si trupele NATO se numara fostul ministru de externe al Rusiei, Igor Ivanov, ex-ministrul Apararii din Germania, Volker Ruehe, ca si fosti ocupanti ai unor posturi similare din Marea Britanie, Franta, Spania si Turcia.
Fostii ministri au declarat ca regulile de comunicare in spatiul aerian si pe mare sunt de o importanta vitala in aceste momente.
"Situatia se prezinta extrem de riscanta, calculele gresite sau un simplu accident putand declansa o escaladare a crizei actuale sau chiar un conflict", au explicat acestia intr-un raport facut public de grupul European Leadership Network (ELN).
CITESTE SI: Comandamentul NATO de la Bucuresti va fi inaugurat pe 3 septembrie
Think Tank-ul londonez este acelasi care, acum putin timp, publica un raport a carui concluzie arata ca cele doua blocuri militare par a se pregati de un conflict deschis.
Expertii vorbesc despre 66 de contacte militare neprevazute inregistrate pana la acest moment intre forte rusesti si cele apartinand NATO sau aliate NATO, precum Suedia sau Finlanda.
Totusi, Alianta Nord-Atlantica respinge riscul unui potential conflict cu Rusia, exercitiile pe care le deruleaza in prezent fiind un raspuns la agresivitatea demonstrate de Kremlin. Pentru a detensiona situatia, mai arata NATO, Rusia trebuie sa demonstreze o intentie de pace clara in ce priveste dosarul ucrainean.
"Rusia are mai multe instrumente la indemana prin care poate evita declansarea unui razboi accidental, ca si pentru detensionarea crizelor de securitate si asigurarea transparentei, mergand de la impunerea unui control al armelor pana la actiuni voluntare.
Ar trebui sa se concentreze mai mult pe implementarea acestor masuri asumate care ii stau la dispozitie", a aratat purtatorul de cuvant al Aliantei, Oana Lungescu.