Pe aceeași temă
Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, condamnat la cinci ani de închisoare în „Dosarul Transformatorul“, încearcă să scape de executorii judecătorești. Fostul lider liberal ieșean Relu Fenechiu este condamnat definitiv de aproximativ un an, dar compania Servicii Energetice Moldova SA Bacău nu a reușit să recupereze vreun leu din paguba produsă în „Dosarul Transformatorul“. Doar Fiscul a încasat 25.000 de lei de la inculpați, cheltuieli judiciare din timpul procesului. Statul are de recuperat 5, 6 milioane de lei în dosarul în care a fost condamnat. Cu poprire pe cont, Mariana Fenechiu spune că n-are cu ce-și întreține copilul și vrea împărțirea bunurilor, relateaza stiripesurse.ro
Tergiversare
La începutul anului trecut, exact când Fenechiu intra în închisoare, Electrica SA, acționarul majoritar al Servicii Energetice Moldova (SEM), a anunțat că a decis lichidarea firmei. Potrivit jurnaliștilor de la 7EST, acțiunea de intrare în lichidare voluntară a fost introdusă, mult mai târziu, la Tribunalul Bacău.
Pe parcursul procedurii de lichidare, orice pas se aprobă de judecătorul sindic, la termenele de judecată. Astfel s-a scurs mai bine de jumătate din 2014, timp în care lichidatorul a pus Deabia în toamnă SEM s-a îndreptat asupra situației celor aproape 6 milioane de lei pe care trebuie să-i încaseze, conform sentinței. Înainte de scoaterea la licitație a bunurilor sechestrate inculpaților condamnați în „Dosarul Transformatorul”, a fost angajat un executor judecătoresc, care, în noiembrie anul trecut, a demarat procedurile de executare silită.
Atacul soției
Aproape imediat, actele întocmite de executor au fost atacate la instanță de soția lui Fenechiu, proces care nu are încă stabilit primul termen de judecată. Mariana Fenechiu a cerut judecătorilor să suspende executarea silită și să constate că o parte din bunuri îi aparțin. Prin urmare, soția solicită partajarea averii familiei, urmărind să salveze de sub sechestru jumătate din averea familiei.
Vila, bunul cel mai sump
Mariana Fenechiu, mai dezvăluie săptămânalul ieșean, a menționat în acțiunea depusă la instanță că executorii vor să execute silit vila și terenul de 1.101 mp, situate pe Aleea Teilor, nr. 1, din Iași. Totodată, se încearcă recuperarea prejudiciului prin executarea unui alt teren, de 2.000 mp, plus construcțiile aferente, de pe strada Fundac Socola, nr. 9.
Reclamanta mai susține că toate clădirile de pe terenul de pe Aleea Teilor au fost dobândite în timpul căsniciei, ceea ce îi conferă dreptul de a deține 50% din valoarea imobilului, dar și a îmbunătățirilor care i s-au adus. „Pe terenul din Aleea Teilor există o locuință de 343 mp și acea casă ar trebui să-mi revină mie, deoarece am în întreținere un minor de 6 ani și nu dețin alt spațiu locativ. Valoarea imobilului respectiv este de 800.000 de lei“, a mai menționat Mariana Fenechiu. Lucrările la imobil au fost, însă, evaluate la doar 400.000 de lei, din care femeia spune că i s-ar cuveni jumătate.
În plus, aceasta susține că, pe cel de-al doilea teren, de 2.000 mp, s-au construit în timpul mariajului mai multe clădiri pentru loisir și hobby- uri, cum ar fi o sală dedicată activităților sportive, valoarea imobilului fiind de 100.000 de lei, iar, în opinia ieșencei, jumătate din sumă ar trebui să-i revină ei.
Cu conturile blocate
Femeia vrea și sultă (bani) de la soț pentru autoturismul BMW X6, pus sub sechestru și care a fost evaluat la 30.000 de euro.
Mai mult, soția lui Fenechiu a atacat și indisponibilizarea conturilor familiei - motivată de recuperarea prejudiciului din salariul fostului ministru al Transporturilor. Soția lui Relu Fenechiu a subliniat că poate fi urmărită până la o treime din venitul lunar net, nicidecum toate sumele. A spus că nu are cu ce să întrețină minorul de 6 ani, dar nici pe celălalt copil al soțului, acum în vârstă de 20 de ani. În cazul în care instanța va admite cererea de suspendare, licitațiile nu vor putea fi efectuate decât după sentința din dosarul de partaj.
Iritat de onorariul executorilor
Relu Fenechiu a contestat recent în instanță o încheiere a BEJA Iovu Dragoș și Sârbu Ciprian. Executorii au menționat că s-a stabilit în sarcina fostului ministru al Transporturilor că ar avea de achitat până acum, doar pentru cheltuielile de executare, suma de 77.332 de lei, din care 76.905 lei reprezintă onorariul executorilor. „Executarea silită este deschisă pentru șase debitori, care au fost obligați la plata prejudiciului în solidar. Executorul ar fi trebuit să specifice în acea încheiere că îmi revine doar 1/6 din suma respectivă, nicidecum suma pentru că, altfel, s-ar ajunge la situația în care, pentru toți debitorii, să fie achitată suma de 463.998 de depășește plafoanele în materie“, a precizat Fenechiu.
Probleme peste probleme
În ianuarie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în „Dosarul Transformatorul“ condamnarea definitivă a lui Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare, pedeapsă similară cu cea primită de fratele său, Lucian, în aceeași cauză. Fostul deputat a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, fiind acuzat că a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, actual Servicii Energetice.