Remanierea mica a invins

Fara Autor | 02.09.2010

Pe aceeași temă

Două opţiuni au stat în faţa parlamentarilor PDL: demisia întregului Cabinet şi formarea unuia nou sau remanierea. A cistigat a doua varianta, premierul si tripleta BVB reusind sa-si impuna punctul de vedere impotriva aripii care cerea demisia intregului guvern. Deputatii si senatorii au votat pentru o remaniere simpla, numele celor care urmeaza sa fie inlaturati urmind sa fie stabilite joi, la Comitetul Director.






Emil Boc impreuna cu garda veche au jucat abil, anuntind de la inceput cele doua variante de lucru: depunerea mandatului sau remanierea usoara, ceea ce i-a luat prin surprindere pe reformistii partidului. "Acestea sunt variantele. Vă ascult", a spus sec Boc, au declarat pentru Revista 22 surse participante la discutii. In aceste conditii doar 8 lideri ai PDL au avut curajul să susţină, mai dur sau mai voalat, demisia întregului guvern. Printre ei - Sever Voinescu, Elena Udrea, Sulfina Barbu, Cezar Preda, Roberta Anastase, Raluca Turcan, Zamfir Iorguş si Vasile Gherasim. La vot s-au mai inregistrat insa 6 voturi impotriva si 12 abtineri, dintr-un total de 170 de parlamentari prezenti.






Primul care a sustinut demisia intregului Cabinet a fost Sever Voinescu. "E nevoie de un guvern nou, cu oamenii noi, cu un program cu idei inteligente. Va fi mult mai uşor să strângem o majoritate în jurul lui şi ar lăsa fără obiect moţiunea de cenzură", declarat acesta. Propunerea deputatului PDL a fost combătută de cei mai multi  vorbitori cu două argumente: un alt guvern nu va mai trece, pentru că UDMR se va alia cu PSD şi unii dintre parlamentarii pedelişti vor pleca; dacă PDL pierde puterea, PSD face anticipate şi îl suspendă pe Traian Băsescu. Au fost opiniile majoritare, deşi Sever Voinescu le-a spus, că de fapt, "vorbesc temerile, şi nu raţiunea".






Sulfina Barbu a incercat sa-l preseze pe Emil Boc spunind ca "Este nevoie de o restructurare. De o nouă echipă. Trebuie să fii proactiv, nu să aştepţi moţiunea şi să vezi ce faci atunci". Vicepresedintele Ioan Olteanu a incercat si el o usoara opozitie: "Emil Boc este oricum sacrificat. Mai poate să încaseze. Decât să venim acum cu un alt om, mai bine mergem mai departe aşa".  Raluca Turcan a cerut "o remaniere dură". "Dar atât de dură încât să ne asigurăm că nu cade Guvernul la prima moţiune de cenzură".






Nu doar Videanu, Berceanu s Blaga au pledat pentru o "remaniere de catifea", dar si senatorul Mircea Andrei, argumentul fiind "sa se dea satisfactie presei". "Pentru Realitatea si Antena 3 si alegatorii astia care se uita la ei sa facem ca la un balon, sa dam o gaura si sa plece doi ministri. Vedem noi care sunt aia si dupa aia punem dopul si verificam sa nu rasufle", a spus acesta in aplauzele asistentei.







Parlamentarii au solicitat sa se supuna la vot secret cele doua variante discutate si anume depunerea mandatului de catre intregul Guvern si remanierea ministrilor. Premierul a refuzat votul secret pe motiv ca "vrea sa-i priveasca in ochi pe cei care voteaza plecarea Guvernului".







Dupa vot, cind rezultatele au aratat ca sase parlamentari sint pentru demisie, premierul a intrebat daca acestia vor vota motinea de cenzura initiata de opozitie. Susţinut şi de restul rebelilor, Sever Voinescu a dat asigurări că va respecta decizia partidului şi că nu va vota niciodată o moţiune de cenzură.






Surse participante la discutii au declarat pentru Revista 22 ca parlamentarii au completat chestionare, idee a deputatei Mihaela Staicu, care cuprindeau intrebari de tipul "Ce ministri ar trebui remaniati?", "Considerati ca intreg cabinetul Boc trebuie sa-si depuna mandatul?", "Ce parere aveti despre ministerele PDL?". Aceste chestionare vor fi analizate de premierul Emil Boc in perspectiva sedintei Comitetului Director care va avea loc joi.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22