Remus Borza, la DNA, in dosarul retehnologizarii Portilor de Fier II. Tariceanu stie de ce

Dora Vulcan | 12.07.2016

Administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica, Remus Borza, a fost audiat marți la DNA, în calitate de martor, într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la un contract de retehnologizare a Hidrocentralei Porțile de Fier II.

Pe aceeași temă

 

 

 

La ieșirea din sediul DNA, Borza a declarat este vorba de două contracte demarate în urmă cu 15 ani, cu o valoare de aproximativ 500 milioane euro, aici fiind inclusă și retehnologizarea Porților de Fier II. El a spus că aceste contracte au afectat "dramatic" Hidroelectrica, deoarece compania a înregistrat un prejudiciu de un miliard de euro prin acordarea de lucrări prin încredințare directă, fără a se recurge la o procedură transparentă de licitație.

 

"În perioada 1997-2012, o singură centrală s-a retehnologizat prin procedura de licitație. Mă refer la Lotru-Ciunget, o centrală de 510 MW, la care prețul retehnologizării a fost de 113.000 euro/MW. La Porțile de Fier II, în care am fost audiat astăzi ca martor, prețul retehnologizării a fost de 12 ori mai mare, de 1,3 milioane euro/MW. Diferența între Lotru-Ciunget și PF II este un contract atribuit prin licitație publică — Lotru-Ciunget, contract cu încredințare directă — Porțile de Fier II", a spus Borza citat de Agerpres.

 

În opinia sa, responsabil pentru această situație este un consorțiu de firme care a beneficiat, în perioada 2007-2010, de lucrări cu încredințare directă de la Hidroelectrica în detrimentul companiei de stat. El a mai spus că firmele românești, precum UCM Reșița, Energomontaj, Hidroserv, care au construit sistemul energetic național, au fost discriminate după 1990 și au devenit indezirabile la acordarea de contracte publice, fiind preferate firme străine. Remus Borza a adăugat că omul de afaceri Bogdan Buzăianu este "omniprezent" în aceste contracte de retehnologizare de la Hidroelectrica, fiind responsabil și de starea de degradare de la UCM Reșița.

 

 

Tariceanu nu e strain de intreaga afacere - titreaza site-ul televiziunii Digi 24

 

 

 Povestea retehnologizării Porților de Fier II, subiectul dosarului DNA în care marți a fost chemat la audieri administratorul Hidroelectrica, Remus Borza, este strâns legată de Nicolae Bogdan Buzăianu, marcant ”băiat deștept” din energia românească. Statul a pierdut peste un miliard de euro. La Porţile de Fier II retehnologizarea a fost realizată de o firmă urmaşă a companiei care obţinuse, când ministru al Economiei era Călin Popescu Tăriceanu, un contract similar; fără licitaţie.

 

 

O investiţie uriaşă făcută de stat intră în atenţia procurorilor anticorupţie. DNA investighează modul în care s-a făcut modernizarea hidrocentralei Porţile de Fier 2 (PF II). Marți a fost chemat la audieri administratorul judiciar al societăţii de stat Hidroelectrica, Remus Borza. „Aproape un miliard de euro este valoarea prejudiciului înregistrat de Hidroelectrica prin aceste contracte date cu încredinţare directă, fără a recurge la o procedură transparentă, competitivă, fără o licitaţie publică. În perioada 1997-2012, o singură centrală s-a retehnologizat. Preţul retehnologizării a fost de 12.300 de euro pe megawatt”, a spus Remus Borza.

 

Așa zisa modernizare a PF II a fost realizată de către firma elevețiană VA TECH, reprezentată în România de Energy Consult, companie care îl avea drept acționar pe Nicolae Bogdan Buzăianu. El a susținut că nu a intermediat niciodată nimic și că doar a consiliat tehnic și financiar anumite companii, care au primit contracte pe bani publici.

 

VA Tech Hydro era, de fapt, continuatoarea firmei Sulzer Hydro AG, firma care a obținut în 1997 fără licitație, pe când ministru al Economiei era actualul premier Călin Popescu Tăriceanu, contractul de retehnologizare al Porților de Fier I. În noiembrie 2000, VA Tech Hydro a lansat, fără să-i ceară nimeni, o ofertă pentru retehnologizarea PF II contra a 98 de milioane de euro. Specialiștii au afirmat că suma era umflată pentru negociere, căci în realitate lucraările ar fi costat vreo 70 de milioane de euro.

 

Retehnologizarea nu era nici foarte necesară căci PF II urma să împlinească vârsta pentru retehnologizare de abia în anul 2016. Din aceasta cauză Hidroelectrica a respins oferta VA TECH. După venirea PSD la putere, în 2001, Hidrolectrica a acceptat propunerea, iar guvernul Adrian Năstase a încredințat direct către VA TECH retehnologizarea PF II.

 

Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Economiei în echipa lui Adrain Năstase, invoca lipsa de timp motiv pentru neorganizarea unei licitații. „Există riscul ca hidrocentralele să depășească perioada de 30 de ani de securitate funcțională". Pretextul era subred căci PF II avea o vechime de doar 14 ani în anul 2000.

 

Potrivit Hotnews.ro, contractul cu VA TECH a fost semnat în noiembrie 2001, la un preț cu 20% mai mare decât cel propus inițial: 122 de milioane de euro. Plata trebuia să se facă însă nu cu bani, ci prin contrapartidă cu energie electrică. În loc de avansul convenit, de 20%, Hidroelectrica a plătit nu cu energie ci cu bani lichizi, în decembrie 2001, către VA TECH 25%, adică 30 de milioane euro.

 

VA TECH n-a făcut nimic la PF II timp de doi ani, dar prețul contractului a crescut, inexplicabil, la 200 de milioane de euro. La care s-au adaugat 80 de milioane de euro pentru lucrări mai mici, între care se număra și retehnologizarea complexului energetic de la Gogoșu. Pentru Gogoșu nu a fost emisă o Hotărâre de Guvern separată, cum era firesc.

 

Plata întregului contract a urmat să se facă din credite, astfel încât suma finală, cu tot cu dobânzi, a ajuns la 600-700 de milioane de euro. Pentru sora geamănă a PF II, sârbii au plătit 100 de milioane de euro, numai că ei au făcut licitație - la care a participat fără succes și VA TECH - și au cerut avizul Parlamentului.

 

În apărarea afacerii Porțile de Fier, fost ministru, Dan Ioan Popescu, a declarat ca o firmă independentă de audit „a demonstrat foarte clar că tot ceea ce s-a făcut este extrem de corect și de necesar".

 

Firma de audit KPMG care a făcut verificări în cazul PF II, a descoperit, între altele, că banii dați drept avans de Hidroelectrica au dispărut. „Nu am primit nici un răspuns la cererile de confirmare trimise referitoare la avansuri către furnizori în valoare de 2.884.669 de milioane de lei (lei vechi, aproximativ 72 milioane de euro – n.red.) plătiți către VA TECH Gmbh Austria și, respectiv, VA TECH Hydro Ldt", scrie în raportul KPMG, ignorat de autoritățile române. Banii au fost trimiși în contul firmelor respective, după cum o demonstrează o factură de 30 de milioane de euro emisă de VA TECH și aprobată spre plată de Carmen Marin, director în Hidroelectrica.

 

La o emisiune televizată, chestionat asupra acestei afaceri, Dan Ioan Popescu a recunoscut aproape totul, însă a încercat să paseze responsabilitatea: „Retehnologizarea de la Porțile de Fier a început cu patru ani mai înainte, și vreau să vă spun că a fost una dintre puținele decizii economice pe care le-a luat dl Popescu Tăriceanu, în acea vreme ministru al Industriilor".

 

Dan Ioan Popescu a adăugat că a fost nevoit să lucreze cu aceeași firmă „pentru păstrarea continuității" și pentru a face economii. Însă, lucrarea a costat de trei ori mai mult decât prețul inițial.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22