Remus Borza stârnește nemulțumirea PSD: Prea mulți bugetari și prea bine plătiți

Laurentiu Gheorghe | 04.06.2019

Noul consilier al premierului Dăncilă i-a enervat pe liderii PSD pentru că a criticat construcția bugetară: „Trebuie mutată atenția de la consum la investiții. Este o enormă birocrație”, a spus pentru ZF.

Pe aceeași temă

Mai mulți lideri PSD susțin că declarațiile lui Borza nu reprezintă punctul de vedere al PSD și că reprezintă o opinie personală.

G4Media relatează, citând surse social-democrate că în PSD se consideră că Borza i-a fost impus premierului Dăncilă din exteriorul partidului. Totuși, trebuie amintit că Remus Borza a anunțat că s-a înscris în PSD. Criticile aduse sectorului bugetar i-au speriat însă pe liderii social-democrați care cred că tăierile din sectorul public le-ar afecta imaginea în rândul electoratului după ce în campanie i-au acuzat pe cei din opoziție că vor să reducă salariile bugetarilor.

Pentru Ziarul Financiar, Remus Borza a spus că trebuie majorate investițiile și redus consumul, iar cheltuielile bugetare trebuie reduse masiv pe toate palierele. „Sunt prea mulți bugetari și prea bine plătiți”, spune el. „Nicăieri în lume un angajat la stat nu câştigă, în medie, mai mult decât unul la privat”, mai adaugă, cu toate că și în Franța se întâmplă la fel ca la noi.

„Este nevoie de un plan de restructurare sever. În administraţie. Este nevoie de un dialog cu totul onest cu mediu privat. Pentru că PIB-ul s-a dublat, în ultimii şapte ani. Dar nu şi bugetul. Evaziunea de 16 miliarde de euro este enormă şi apoi înjurăm că noi nu avem autostrăzi. Aşa că toată lumea trebuie să plătească taxe”, susține noul consilier economic al premierului. „Trebuie redus numărul de ministere, trebuie redus numărul de instituţii. Este o enormă birocraţie, o enormă cheltuială de bani, bani care trebuie să meargă în autostrăzi şi şcoli”, adaugă el.

„Mediu de afaceri are nevoie de un milion de oameni, în vreme ce, în instituţiile de stat, sunt sute de mii de oameni care stau degeabă pe bani mulţi”, mai spune Borza.

Remus Borza (46 de ani) a câştigat un mandat de deputat din partea ALDE, dar s-a înscris în PSD şi a ajuns principalul consilier al premierului Dăncilă în locul lui Darius Vâlcov.

Borza este avocat, a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica – cea mai mare companie pe care statul o mai are în proprietate, după ce în perioada guvernului Ponta a fost declarată în insolvență.

Borza susține că s-a înscris în PSD pentru a ajuta la reformarea economiei: „Sunt prea multe instituţii hipergonflabile, hiper-remunerate, ar trebui şi aici remunerarea să ţină cont de eficienţă şi de competenţă, ar trebui să mai reducem costurile în sectorul public şi să încurajăm mai mult şi să finanţăm investiţiile. Investiţiile sunt cele care dau sustenabilitate creşterii economice. De asemenea, Guvernul trebuie să manifeste deschidere spre dialog şi conlucrare cu toate mediile economice – cu mediul bancar, cu mediul antreprenorial, trebuie să susţină capitalul românesc, clasa antreprenorială românească, să fie partener al tuturor. Nu avem duşmani, nu avem inamici, cu toţii trebuie să conlucrăm spre binele comun”, explică Borza apetitul său pentru PSD.

Însă tocmai aceste declarații sunt cele care i-au iritat pe liderii PSD, în special baronii locali care doresc să câștige alegerile locale de anul viitor.

****

Remus Borza a fost administrator judiciar al Hidroelectrica. În februarie 2015, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Euro Insol, firma controlată de Remus Borza desemnată administrator judiciar, a angajat în numele societății Hidroelectrica firma de avocatură Borza & Asociații pentru 74 de procese pe care compania de stat le avea cu creditorii în timpul insolvenței.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22