Renate Weber: Respingerea rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului, neconstituțională

Laurentiu Gheorghe | 15.06.2021

Renate Weber acuză că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului reprezintă un abuz și încalcă dispozițiile legale și constituționale.

Pe aceeași temă

Plenul reunit al Parlamentului a respins rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului cu 245 de voturi „pentru” şi unul „contra” (2018), 187 de voturi „pentru” şi 23 „contra” (2019), 242 voturi „pentru” şi 35 „împotrivă” (2020) .

Comisiile de cultură reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au respins, marţi, raportul de activitate al CNA pe anul 2020. Respingerea raportului duce automat la demiterea membrilor Consiliului.

Renate Weber, care a fost numită în funcție la propunerea ALDE, arată că Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ, iar în exercitarea atribuțiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice.

„Toate acestea sunt rezultatul poziţiei constituţionale aparte a instituţiei şi explică de ce, în fapt, Avocatul Poporului răspunde numai în faţa Parlamentului, răspundere ce se materializează prin obligaţia prezentării de rapoarte anuale sau speciale. Prin acestea, Avocatul Poporului are ocazia să evidenţieze lipsurile şi disfuncţiile grave din administraţie şi să facă recomandări privind modificarea legislaţiei, sau să propună măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor persoanelor", se arată în comunicatul transmis de Avocatul Poporului.

Renate Weber menţionează că singura prevedere expresă este cea referitoare la prezentarea raportului în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, dar că "potrivit procedurilor parlamentare, dezbaterea nu înseamnă votarea raportului, dezbaterea şi votarea fiind etape distincte ale procedurii parlamentare".

Instituția mai precizează că pe ordinea de zi a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului de marţi se află rapoartele de activitate pentru anii 2018-2020, dar Avocatul Poporului nu a fost invitat la şedinţa respectivă pentru a prezenta aceste rapoarte, potrivit art. 60 din Constituţie.

Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.

De asemenea, pe 25 mai, Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins rapoartele privind activitatea Avocatului Poporului pe 2018, 2019 şi 2020. De precizat este că potrivit legii, respingerea rapoartelor nu atrage după sine demiterea Avocatului Poporului.

Reamintim că numirea unui nou Avocat al Poporului a fost luată în discuție încă de la începutul anului, la pachet cu șefia TVR și Radio însă nu s-a luat nicio decizie în Coaliție din cauza procedurii complicate de demitere a persoanei care deține în prezent funcția.

Ludovic Orban anunța pe 16 februarie că a sesizat comisiile juridice pentru a elabora un raport în acest sens. Funcția e deținută în prezent de Renate Weber, care a fost atacată de PNL pentru sesizarile pe actele normative emise de guvern în perioada stării de urgență și stării de alertă.

La mijlocul lunii mai, liderii Coaliției au discutat și au căzut de acord ca numirea pentru Avocatul Poporului să-i revină UDMR. Uniunea l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai care va fi susținut și votat de către Parlament dacă Renate Weber va fi înlocuită din funcție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22