Replica Moscovei la securitatea energetica a UE: Din 2019, Gazprom nu va mai exporta prin Ucraina gazele naturale destinate Europei

M. B. | 14.04.2015

Pe aceeași temă

Directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, a prezentat luni noua politică rusească în domeniul gazelor, o politică ce reprezintă replica Moscovei la sistemul de securitate energetică a Uniunii Europene.

 

În cadrul unei conferințe care a avut loc la Berlin, Miller a admis că modelul activității monopolului rus în Europa se destramă, acuzându-i de aceasta pe consumatorii europeni și conducerea UE, căreia i-a și atribuit responsabilitatea pentru eventualele consecințe, care ar putea să meargă inclusiv până la sistarea livrărilor de gaze rusești, potrivit ziarului rus.

 

Moscova se declară pregătită să continue dialogul, inclusiv asupra noilor reguli impuse de Bruxelles, dar crede că discuțiile vor fi dure. Într-o astfel de situație, cel mai plauzibil pare scenariul orientării UE către sursele alternative de aprovizionare cu gaze, inclusiv din Iran, opinează publicația citată.

 

Principala problemă, în opinia șefului Gazprom, este că Uniunea dorește să scape de interdependența ce a caracterizat contractele pe termen lung, în vigoare timp de peste 40 de ani.

 

Despre intenția UE (una dintre variantele discutate de Consiliul European) de a stabili un preț unic pentru importul gazelor din Rusia,  Miller avertizează că “acesta nu va fi cel mai mic dintre prețurile” actuale la care Gazprom furnizeaz[ gaze naturale în Europa.

 

Mai mult, pentru prima oară un responsabil de acest rang al Gazprom a amenințat cu sistarea livrărilor de gaze, notează Kommersant. Până acum, autoritățile ruse și conducerea monopolului au insistat că nu vor încălca unilateral obligațiile contractuale față de clienții europeni. Potrivit ziarului rus, înăsprirea tonului Moscovei se explică prin temerile că Europa va încerca să împiedice realizarea proiectului de gazoduct Turkish Stream, așa cum s-a întâmplat deja în decembrie 2014 cu South Stream. Miller a subliniat că South Stream a fost “blocat doar în scopul menținerii statu quo-ului pentru tranzitul via Ucraina”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22