Republica Moldova intentioneaza sa-si modernizeze fortele armate

P.c. | 21.04.2015

Pe aceeași temă

Viorel Cibotaru, noul ministru al Apararii din Republica Moldova, a declarat ca tara sa planuieste o modernizare a fortelor armate prin achizitionarea de tehnologie si prin crearea unei baze militare. Guvernul moldovean se bazeaza de asemenea pe asistenta partenerilor sai externi, relateaza Hotnews.

 

Cibotaru considera ca situatiei din Ucraina i-ar putea face pe partenerii externi ai tarii sale sa fie interesati de o eficientizare a armatei moldovene.


"Dorim ca Republica Moldova sa participe la o solutionare a problemelor provocate de situatia geopolitica actuala", a declarat Cibotaru, referindu-se la formarea militarilor si asistenta tehnica.

 

Ministrul a anuntat totodata ca, pana in 2018, urmeaza sa fie construita o noua baza militara, care va "arata complet diferit fata de vechile baraci sovietice" ramase in aceasta fosta republica sovietica de pe vremea URSS.
 

Cibotaru a mai spus ca amenintarile rezultate in urma conflictul armat din Ucraina au facut necesara o noua dezbatere politica despre actualul statut neutru al Republicii Moldova.
 

Dezacord la Chisinau


Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), de a carui sustinere Guvern minoritar al premierului Chiril Gaburici ar nevoie, nu vede cu ochi buni o apropiere de NATO. Vladimir Voronin, liderul comunistilor prorusi, a amenintat cu retragerea sprijinului acordat Executivului de catre formatiunea sa. In perioada in care a condus tara, Voronin a redus efectivele militare cu 2.000 de militari, la 6.500, si a propus inclusiv dizolvarea armatei, pentru a arata Moscovei ca Chisinaul este neutru.
 

Un politolog moldovean, Ion Manole, de la Promo-Lex, un ONG, considera ca o apropiere de NATO este singura posibilitate de garantare a securitatii nationale. "Republica Moldova este o tara mica si nu se poate proteja singura de agresori externi", a declarat el pentru DW.
 

O problema majora este prezenta a trei armate pe teritoriul moldovean, si anume armata nationala, cea a regiunii separatiste Transnistria si a unitati rusesti stationate in aceasta regiune, nerecunoscuta international dar care este sustinuta de Moscova in mod deschis. In aceste conditii, apreciaza Manole, securitatea si stabilitatea tarii sale sunt in pericol. O modernizare a armatei moldovene ar putea fi "utila" in vederea apararii, subliniaza el.

 

Fostul ministru al Apararii Victor Gaiciuk s-a pronuntat in favoarea modernizarii fortelor armate, insa si el a criticat apropierea Chisinaului de NATO. El a declarat pentru DW ca este necesar ca Republica Moldova sa-si mentina statutul neutru, care va fi garantat international de catre ONU, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Statele Unite, Rusia si Uniunea Europeana (UE)."Acest lucru va face (Republica) Moldova atractiva atat pentru Est cat si pentru Vest si va ajuta la clarificarea problemei transnistrene", a declarat Gaiciuk pentru DW.


Actuala situatie militara a Moldovei



Situatia fortelor militare moldovene nu este deloc buna. Moldova are 5.300 de militari iar in cazul unei situatii de urgenta, aproximativ 700.000 de moldoveni ar putea sa fie mobilizati la arme.
 

Armamentul este vechi si se afla intr-o stare proasta, cea mai mare parte figurand in inventarul fostei armate sovietice.
 

Transnistria are peste 7.500 de militari, ale caror echipamente au fost modernizate cu ajutorul Rusiei. In regiune sunt stationati de asemenea 2.000 de militari rusi, inarmati cu armament modern, dupa secesiunea de Republica Moldova. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22