Pe aceeași temă
Decizia a fost luată în unanimitate.
Consecința deciziei constă în faptul că masca va fi în continuare obligatorie în spațiile publice iar școlile rămân în sistemul de învățare online.
Totodată, restaurantele și cafenelele rămân închise în interior, iar activitățile desfășurate în interior, precum cele din în cinematografe, săli de spectacole, săli de jocuri de noroc sunt interzise.
„În unanimitate s-a decis menținerea măsurilor care se află în vigoare până la 12 noapte, aprobate prin fosta hotărâre. Nu s-a considerat necesar și oportun să fie introduse măsuri noi. Măsurile vor fi până în data de 16 noiembrie la ora 12:00. (...) Nu s-a luat nicio altă măsură restrictivă”, a spus Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei.
Traian Berbeceanu a mai spus că în ședință s-a discutat și despre măsura închiderii parcurilor pe timp de noapte, dar nu a fost până la urmă adoptată, deoarece „nu poate CMSU să adopte această măsură, fiind vorba despre prezumtive limitări de drepturi și libertăți”.
Prefectul a adăugat că rata de infectare în București este de 3,91 la mie, iar o astfel de măsură ar putea fi luată prin hotărâre de guvern: „S-a decis să sesizăm această problema Comitetului Național pentru Situații de Urgență, dacă apreciază necesară, nu doar la nivel de București ci la nivel național, ca la un anumit grad de infectare să fie luată și această măsură. (...) După ora 22:00, atunci activitățile teraselor încetează, foarte mulți tineri se întâlnesc în parcuri și zone de agrement din București și au loc adevărate petreceri fără respectarea normelor de protecție și de distanțare. Noi așa am apreciat (că există risc de infectare, n.red.) și urmează să facem această sesizare către CNSU”.
Prefectul a spus că nu au fost luate alte măsuri restrictive „atâta timp cât eu și colegii din Comitet am apreciat că nu sunt suficient de bine aplicate măsurile deja existente. În sensul acesta ne vom canaliza eforturile”.
Berbeceanu a amintit că, prin hotărârea de guvern 856, s-a impus ca toți operatorii economici și toate instituțiile de stat sau private să decaleze programul de lucru, dar că măsura nu a fost respectată: „Chiar la nivelul Prefecturii, astăzi am dat dispoziție ca începând de mâine, jumătate dintre funcționari să vină la 7, iar cealaltă jumătate la ora 9:00”.
El a subliniat că această măsură nu a fost respectată în majoritatea instituțiilor publice.
Cu privire la carantinarea unor străzi, primarul general Nicușor Dan a spus că este „o decizie eventuală, care o să fie luată în momentul în care o să avem informația de la Ministerul Sănătății, prin acel soft pe care îl fac, asupra incidenței foarte mari pe o anumită zonă geografică”.
„Haideți să nu privim la astfel de scenarii, să privim la măsurile care sunt în vigoare și care urmează să fie menținute în următoarele două săptămâni. Sunt aspecte tehnice, care se iau cu consultarea structurilor de ordine și siguranță publică, cu consultarea medicilor. (...) Nu suntem într-o astfel de situație”, a completat Traian Berbeceanu.
„Este o decizie eventuală, pe care eventual o să o luăm în măsură datelor pe care eventual o să le avem”, a mai spus Nicușor Dan.
Totodată, vor fi sporite controalele în piețele din București și ar urma să fie făcute planuri cu circuite de intrare și de ieșire „ca să nu mai avem mari aglomerări de oameni în piețe”, a precizat Nicușor Dan.
El a spus că de respectarea acestor fluxuri se vor ocupa polițiștii locali și cei naționali.
Primarul general a subliniat că, în condițiile în care multe țări europene introduc noi restricții, autoritățile se așteaptă să existe un nou val de români care să se întoarcă în țară și, în acest sens, sunt identificate hotelurile în care aceste persoane să poată sta în carantină.