Pe aceeași temă
Ceea ce îi nemulțumește pe cei din conducerea jandarmeriei, arma preferată și promovată în timpul guvernării PSD, când la conducerea MAI s-a aflat controversata Carmen Dan, o intimă a liderului PSD Liviu Dragnea, în prezent cazat la penitenciarul Rahova, este resturcturarea care va ține cont doar de 10 regiuni și nu de actualele județe, ceea ce va reduce mult din posturile bine plătite.
Pentru Jandarmerie, este preconizat modelul Poliției de Frontieră, cu o comandă regională care să aibă în subordine mai multe inspectorate, astfel încât să fie eficientă comunicarea.
„Pentru minister va fi bine, se reduc anumite posturi de conducere cu salarii foarte mari, aşa că pot să rămână bani pentru dotarea poliţiştilor şi pentru modernizare. Am discutat de o programare bugetară, fiecare minister trebuie să facă propuneri, noi să le analizăm. Este foarte greu să se comunice cu 40 de directori economici. Suntem organizaţi după reforma din 1968”, a declarat luni Marcel Vela.
Reorganizarea Jandarmeriei se va face pe opt regiuni, dispărând practic Inspectoratele județele cu posturile de comandă bine renumenarate.
Inspectoratul General al Jandarmeriei Române(IGJR) va fi format din următoarele Inspectorate Teritoriale :
I.T. București – punct comandă București
I.T. Muntenia-punct comandă Ploiești
I.T. Dobrogea –punct comandă Constanța
I.T. Moldova Sud – punct comandă Bacău
I.T. Moldova Nord – punct comandă Iași
I.T. Centru – punct comandă Brașov
I.T. Transilvania Sud – punct comandă Târgu Mureș
I.T. Transilvania Nord – punct comandă Cluj Napoca
I.T. Banat - punct comandă Timișoara
I.T. Oltenia – punct comandă Craiova
În plus, ministrul de Interne spune că este nevoie de reformă pentru că multe atribuții ale Jandarmeriei se suprapun cu cele ale Poliției. Vrea să schimbe și imaginea Poliției naționale care acum seamănă prea mult cu Poliția Locală. Iar pentru instituția din subordinea primăriilor are în vedere o nouă misiune: paza școlilor.
Jos mâna de pe Jandarmeria Română!
În replică, fostul șef al Jandarmeriei, generalul Antonescu Olimpiodor consideră că nu este oportună reorganizarea Jandarmeriei, în condițiile în care șeful Internelor, Marcel Vela, a cerut ca în această săptămână să fie finalizat un plan de restructurare al instituțiilor subordonate:
„Actuala formă de organizare este asemănătoare cu cea a instituțiilor similare din state cu o vastă experiență în domeniu (Franța, Italia, Spania etc) și apreciată în organismele internaționale din care face parte Jandarmeria Română (FIEP, FFE). Nu cred că este oportună o astfel de inițiativă în actuala conjunctură geostrategică internațională. Nu s-a luat în calcul impactul financiar. Care sunt cheltuielile determinate de restructurări, mutări, dislocări, detașări etc.? În urma unei analize lucide și judicioase s-ar putea găsi variante de economii și în actuala organizare.
Operativitatea și mobilitatea actualelor structuri sunt mai eficiente decât în varianta propusă: este mai lejer să dispersezi pentru misiuni o structură omogenă decât să o constitui din subdiviziuni. Jandarmeria Română are forma de organizare pe principii militare, ca un Sistem unitar de forțe și mijloace dispus conform organizării administrative actuale a țării. Să se schimbe organizarea administrativă a României și abia apoi se va putea acționa în consecință.
Altele sunt prioritățile țării, ale Ministerului și ale Jandarmeriei Române, nu sancționarea unei instituții eficiente, chiar dacă la un moment dat a răspuns/nu a răspuns, a acționat/ nu a acționat pe placul uneia sau alteia dintre forțele de pe eșichierul politic. Nu cred că s-au găsit cei mai reprezentativi sfătuitori pentru a analiza viitorul unei arme de elită a Sistemul Național de Apărare a Țării. Mă refer, desigur, la protestatarul de profesie Dide dar și la alții. Jos mâna de pe Jandarmeria Română!”, a declarat Olimpiodor pentru revista apropiată PSD-ului, Q Magazine.
De subliniat că general în retragere Olimpiodor Antoescu, pe atunci șef al Jandarmeriei, a fost condamnat în 2013 la trei ani de închisoare cu suspendare de către Înalta Curte în dosarul „Angajări ilegale în Ministerul Afacerilor Interne”, alături de mai mulți adjuncți.