Pe aceeași temă
Complicii ar fi fost cei care i-ar fi avertizat pe liderii rețelei de sclavie în legătură cu controalele şi verificările făcute periodic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş, arată referatul de arestare preventivă întocmit de procurorii DIICOT, care a și dus la arestarea a cinci din cei șase membri ai rețelei, dispusă de un judecător de la Tribunalul Maramureș.
Alte trei persoane vor fi cercetate sub control judiciar. Toți aceștia sunt acuzați că ar fi făcut parte din Projekt Maramureș, paravan pentru rețeaua care îi exploata prin muncă pe copiii aduși în România pentru reeducare, transmite Digi 24,
Atunci când aveau loc controalele DGASPC, copiii erau sedați și nu erau niciodată lăsați singuri cu inspectorii şi ar fi fost supravegheaţi strict pentru a nu intra în contact cu persoanele din afara rețelei, se mai spune în document.
La fel stăteau lucrurile și atunci când la centrul de reeducare ajungeau în vizita oficiali din Germania.
Unul dintre suspecții din această anchetă a recunoscut acuzațiile și susține că abuzurile asupra copiilor ar fi fost făcute strict sub coordonarea cetățeanului german, care ar fi știut că minorii erau pedepsiți prin izolare și supunere la muncă forțată, în cazul în care nu acceptau lucrările care le erau repartizate, au precizat sursele G4Media.ro.
Acesta a mai povestit că cetățeanul german ar fi fost cel care se ocupa ca fiecare minor să execute programul de penitență stabilit.
**
În tabăra de reeducare şi reintegrare socială de la Vişeu de Sus (Maramureş) copiii de naționalitate germană care au comis fapte ilegale sau erau dependenți de droguri și de alcool erau izolaţi cu acordul familiilor, pentru a fi educaţi şi reabilitaţi. Numai că, în loc de educație și reabilitare, copiii au fost bătuţi, umiliţi, închişi în camere fără lumină, înfometaţi şi transformaţi în sclavi, în gospodăriile din zonă, adică exploataţi.
"Bici şi zahăr"
Este denumirea metodei aplicate de personalul medical şi pedagogic din tabără, asupra copiilor. O formă de tortură, susţin anchetatorii, care spun că traducerea este: "un pumn şi apoi o bomboană".
De altfel, suspiciuni despre eventuale abuzuri în tabără există încă din 2006.
Atunci, unul dintre tinerii internaţi acolo a fost găsit la graniţa cu Ungaria. Bătut şi dezorientat, copilul a spus că a fugit, relatează sighet247.ro.
"Am înţeles că face parte dintr-un grup de copii aduşi din Germania, sub o formă... ceva program de reabilitare, dar a fost dat la muncă aici. Exploatat... Mi-a arătat semne că a fost bătut, am înţeles că doarme prin sat pe unde poate...", spune un martor.
"Se plângea că ar fi fost maltratat şi că efectiv nu are unde să locuiască", declară o altă martoră.
La vremea respectivă, chiar proprietarul firmei, Bret Schumann, explica, în faţa camerei, cum funcţionează tabăra.
"Noi ne sculăm dimineaţă la ora şapte. Până la opt jumătate toţi au program diferit. Unul face curăţenie afară, unul merge la boi, alţii merg la cai. La opt jumătate noi avem micul dejun. După începe şcoala până la 1 jumătate", spunea proprietarul taberei în 2006.
În funcţie de cât de cuminţi erau, copiii primeau note, premii sau pedepse. Pentru nota 0, copiii erau pedepsiţi, oficial, prin înăsprirea activităţilor educative şi de muncă. În realitate, treceau prin chinuri mult mai mari.
"Opt bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 61 de ani, sunt bănuiți că ar fi supus minori la munci epuizante, i-ar fi lipsit de libertate și le-ar fi interzis să ia legătura cu familiile, cu alte persoane ori cu autoritățile", spun anchetatorii de la IGPR.
Unul dintre copii ar fi fost pus chiar să maltrateze animale, spun anchetatorii.
Tot ei au descoperit că un pacient a încercat să se sinucidă acolo.
DIICOT alături de forţe importante din poliţie, jandarmerie şi chiar Elicoptere MAI, au descins în tabără şi la adresele firmelor care camuflează activitatea de exploatare din așa-zisul centru de reabilitare.
Patru minori şi un tânăr au fost instituţionalizaţi temporar.
"Nu este nicio acuzaţie reală. Axaţi-vă pe Caracal, dacă vă interesează!", spune un reprezentant al taberei.
Gruparea seamănă izbitor cu cazul "Berevoieşti". În vara anului 2016, procurorii au descins în Argeş pentru a salva peste 40 de copii şi adulţi, supuşi la munci silnice, torturaţi şi ţinuţi în lanţuri de mai mulţi traficanţi.
12 bărbaţi au fost condamnaţi, până acum, la închisoare cu executare. Cea mai mare pedeapsă este de 18 ani şi 10 luni.