Pe aceeași temă
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a primit, de la Biroul Permanent, solicitarile DNA de retinere si arestare preventiva pentru deputatii PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, impreuna cu dosarul acestora, sigilat.
Raportul intocmit de Comisia juridica este consultativ, indifferent de votul deputatilor juristi, plenul hotaraste daca aproba sau nu cererea procurorilor. Deputatii carora li se cere retinerea ei au dreptul sa consulte dosarul impreuna cu avocatii, din momentul in care acesta este desigilat, ulterior putand sa-si prezinte punctual de vedere in fata comisiei juridice.
Deputatul PNL Ioan Oltean, urmarit penal intr-un dosar privind Autoritatea pentru restituirea proprietatilor in care se acuza supraevaluarea unui teren cu 87 mil. lei, a demisionat din functia de vicepresedinte al partidului, chiar in ziua in care a fost adus la DNA. Comunicatul de presa emis de PNL arata ca “parlamentarii liberali se vor exprima deschis si favorabil solicitarilor adresate Parlamentului pentru ridicarea imunitatii senatorilor sau deputatilor, indiferent de nume sau apartenenta politica”.
DNA a cerut vineri aprobarea arestarii preventive a deputatilor PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, Oltean fiind acuzat de trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu, iar Teodorescu de abuz in serviciu.
Deputatul PNL Ioan Oltean a fost adus joi cu mandat la DNA, pentru a fi audiat in dosarul Mihai Rotaru, dupa ce a fost ridicat de pe aeroport. Rotaru este beneficiarul despagubirii de 109 milioane lei, procurorii afirmand ca terenul in cauza a fost supraevaluat cu peste 87 milioane lei.
Potrivit comunicatului de vineri al DNA, Teodorescu, membru in comisia ce stabilea despagubirile, impreuna cu alti inculpati ce faceau parte din aceeasi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuta - Presedinte, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica si Alexandru Lacramioara) prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu au aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire cesionarului Rotaru Mihai.
Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, se arata in comunicatul DNA.
Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.
Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei cu 750.000 euro.
Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.
De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuta, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.
In schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis lui Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii, mai acuza DNA.