Pe aceeași temă
Procurorii i-au retinut, alaturi de alti inculpati, pe Marescu Dorin, avocat in Baroul Bucuresti, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la delapidare si pe Hrelescu Iancu, pentru complicitate la delapidare, complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani.
DIICOT ii acuza pe inculpatii din acest dosar ca, în perioada decembrie 2007-august 2008, au format un grup infracțional organizat, care avea scopul de a-si însuși principalele active ale SC Argirom Internațional SA și SC HERCULES SA.
Prejudiciul in acest dosar este de 123.000.000 lei, in cauza fiind instituit sechestrul asupra a 45 de imobile și 30 de terenuri.
Cititi comunicatul DIICOT:
"La data de 10.11.2016 DIICOT Biroul Teritorial Caraș-Severin cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţei Generale Anticorupţie- Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin au efectuat acte de urmărire penală în dosarul penal privind devalizarea SC Argirom Internațional SA București, SC Aeroportul Caransebeș SA (Aeroportul din Municipiul Caransebeș), SC HERCULES SA, fiind dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaţilor:
MARESCU DORIN - avocat în cadrul Baroului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la infractiunea de delapidare.
HRELESCU IANCU - pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infractiunea de delapidare, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și spălare de bani.
De asemenea, în cauză, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpaţii:
ANDRIȚOIU ADRIAN PETRU (expert evaluator ANEVAR la data faptei), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la infractiunea de delapidare;
SIMA ION (executor judecătoresc) - constituirea unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la infractiunea de delapidare;
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada decembrie 2007-august 2008, s-a constituit un grup infracțional organizat, coordonat de către inculpaţii Armaș Iosif, Marescu Dorin, Hrelescu Iancu ș.a. având drept scop însușirea principalelor active ale SC Argirom Internațional SA și SC HERCULES SA. În perioada menționată, inculpatul Armaș Iosif a înstrăinat cu sprijinul inculpatului Marescu Dorin, către inculpatul Hrelescu Iancu, 60 % din acțiunile deținute de SC Argirom Internațional SA la SC Aeroportul Caransebeș SA, contra unei suprafețe de ½ dintr-un teren de 7.406 mp, cu o valoare de piață de 19.033 Euro, iar, ulterior, la un interval scurt de timp, a procedat la înstrăinarea celor 60 % acțiuni către SC Excav Prod SRL Caransebeș contra sumei de 418.408 euro (de aproximativ 21 de ori mai mult decât valoarea la care au fost dobândite), cunoscând că acțiunile provin din săvârșirea de infracțiuni.
De asemenea, în aceeași perioadă, au fost însușite de către membrii grupului, pentru inculpatul Hrelescu Iancu sau pentru alții, prin acte fictive, un număr de 7 imobile (hoteluri, băi termale, restaurante cu o valoare de circulație de aproximativ 4.032.800 lei și 400.000 de EURO) din patrimoniul SC Hercules SA unde SC Argirom Internațional SA era acționar majoritar, cu sprijinul expertului evaluator ANEVAR Andrițoiu Adrian Petru și a executorului judecătoresc Sima Ion. Imobilele dobândite au fost înstrăinate ulterior către SC EXCAV PROD SRL, chiar și cu un preț de aproximativ 12 ori mai mare decât prețul la care a fost achiziționat prin executare silită.
La data de 19.03.2008 SC Argirom Internațional SA a intrat în insolvență, creditorul majoritar fiind Ministerul Administrației și Internelor – Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale UT 350, care deține o creanță de aproximativ 10 milioane de euro.
Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 123.000.000 lei, valoarea creanțelor împotriva SC Argirom Internațional SA.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a 45 de imobile – clădiri (hoteluri, restaurante, spații comerciale, băi termale, ștranduri) și asupra a 30 de imobile – terenuri.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie."