Pe aceeași temă
Luările de poziție din ultimul timp ale lui Alexandru Cumpănașu, care au culminat cu decizia de a se înscrie în cursa pentru alegerile prezidențiale, au determinat mai multe organizații să se retragă din CNMR pentru a nu mai fi asociați cu numele lui Cumpănașu.
Într-un comunicat de presă, Consorțiul Universitaria informează că „nu colaborează cu Coaliția Națională pentru Modernizarea României”. „Astfel, universitățile membre ale Consorțiului, Universitatea din București, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, anunță retragerea din CNMR”, se arată în comunicat.
Alexandru Cumpănașu, liderul CNMR, a anunțat joia trecută, pe Facebook, intenția de a candida la alegerile prezidențiale din această toamnă, făcând apel la oameni să adune semnăturile necesare în acest sens.
Și Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a decis „suspendarea pe termen nelimitat” a participării la proiectul "Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României" (CNMR), subliniind că acest organism „a fost, este şi trebuie să fie dincolo de opţiunile politice ale fiecărui rector”.
„Am fost alături în proiectul "Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României" pentru că am crezut şi credem că împreună putem fi mai puternici, mai responsabili, mai solidari şi mai angajaţi în modernizarea României. Cu toate acestea, suntem nevoiţi să afirmăm clar că nici CNMR şi nici o altă formulă guvernamentală sau nonguvernamentală nu pot subordona CNR. Astăzi, Consiliul Naţional al Rectorilor a luat decizia de a suspenda pe termen nelimitat participarea noastră la CNMR. Fiecare membru al comunităţii academice are dreptul la propria lui opinie politică, are dreptul de a exprima propriile opinii şi convingeri, însă CNR, în ansamblul său, este şi trebuie sa fie garantul instituţional al echidistanţei şi imparţialităţii instituţiilor universitare. (...) Mulţumim CNMR pentru colaborarea avută, însă dorim să păstrăm universităţile în afara jocului politic! Suspendarea noastră este fermă, neechivocă şi pe termen nelimitat”, se precizează într-un comunicat al CNR difuzat luni și citat de Agerpres.
Potrivit comunicatului, Consiliul Naţional al Rectorilor, care este singura structură naţională ce reuneşte toţi rectorii universităţilor de stat şi particulare acreditate, a acţionat şi acţionează pentru dezvoltarea structurilor parteneriale în scopul consolidării rolului mediului universitar în asumarea deciziei publice în România.
Prima care a anunțat că se retrage din CNMR a fost Camera de Comerț și Industrie (CCIR), pe 29 iulie, la scurt timp după ce Cumpănașu se implicase mediatic în cazul Alexandra din Caracal.
Camera de Comerț se dezice de acțiunile din ultimele zile ale lui Cumpănașu, care a devenit o prezență constantă în media după ce nepoata sa a fost ucisă de criminalul din Caracal. Cumpănașu a avut ieșiri virulente la adresa mai multor instituții, fără să amintească însă că e unul dintre beneficiarii de fonduri publice de la Ministerul de Interne sau de la Ministerul Culturii. De asemenea, Cumpănașu a fost unul dintre cei care au sprijinit public guvernele PSD din ultimii trei ani. El s-a întâlnit cu guvernul Grindeanu la doar câteva zile după marile proteste provocate de OUG 13, dar și cu premierul Dăncilă.
La adresa lui Cumpănașu au început să curgă acuzații din ce în ce mai grave referitoare la jocurile politice pe care le face urcându-se cinic pe cadavrul Alexandrei, nepoata sa.
De data aceasta, mai multe ONG-uri din Constanța reclamă faptul că au fost incluse fără ca macăr să fi fost anunțate pe lista de susținători ai Coaliției pentru Modernizarea României, fondate de Alexandru Cumpănașu, informează cotidianul local Ziua de Constanța.
Dintre acestea, Fundația Baylor Marea Neagră, Mare Nostrum și Asociația Psihologilor și Psihopedagogilor Procivitas au declarat jurnaliștilor că vor cere ca numele lor să nu mai figureze pe site-ul Coaliției fondate de Cumpănașu, precizează Ziua de Constanța.