Pe aceeași temă
UPDATE 18:00 - Conducerea partidului a decis excluderea din PSD a celor patru parlamentari care au absenatat luni din Parlament de la moțiunea de cenzură: Cătălin Rădulescu, Adrian Todor, Dan Ciocan și de senatorul Roxana Pațurcă. Au votat doar doi lideri împotriva excluderii: Dumitru Buzatu și Ionel Arsene. Carmen Dan a scăpat de sancțiune, urmând ca situația sa să fie analizată, după ce aceasta a susținut că se află în izolare după ce mama sa a fost confirmată cu coronavirus.
Stirea inițială:
Surse din partid au spus presei că vor fi analizate motivele pentru care PSD nu a reușit să demită Guvernul și se va discuta și situația parlamentarilor care au lipsit de la dezbaterea și votul propriei moțiuni de cenzură. Ședința are loc pe fondul unor tensiuni crescute între actuala conducere și grupul adepților liniei dure, apropiat de fostul șef, Liviu Dragnea, care nu se sfiește să-l acuze pe Marcel Ciolacu de blat cu PNL și președintele Klaus Iohannis.
Ședința Comitetului Politic Național a fost convocată pentru ora 17:00, la sediul PSD din Kiseleff.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, după eșecul moțiunii de cenzură care nici măcar nu a mai fost supusă la vot, că va propune excluderea din partid a celor cinci parlamentari care au lipsit. Este vorba de Carmen Dan, Cătălin Rădulescu, Adrian Todor, Dan Ciocan și Roxana Pațurcă.
Carmen Dan și Adrian Todor susțin că au fost în izolare, după ce au avut contact cu persoane infectate cu coronavirus, în timp ce deputatul Cătălin Rădulescu susține că a avut probleme de sănătate și nu a putut participa la ședința din Parlament.
„Care colegi? Cei trei îmbolnăviți? Domnul Potor, domnul Rădulescu și doamna Carmen Dan. Dacă tot forțăm așa lucrurile am să propun Comitetului Politic Național excluderea celor trei. Nu e niciunul bolnav”, a declarat luni, Marcel Ciolacu.
Dan Ciocan, out
Deputatul Dan Ciocan a fost deja exclus de organizația municipală PSD Caracal. Latifundiarii Dan și Cornel Ciocan din Calafat sunt apropiați de Liviu Dragnea, și au intrat în conflict de interese cu frații Stănescu, baroni în același județ, Paul Stănescu fiind chiar secretarul general al partidului.
Dan Ciocan a reușit să-și ia Bacalaureatul la vârsta de 50 de ani și imediat s-a înscris la facultatea de Agronomie din Craiova unde este student de nouă ani. Activitatea și-a început-o în 1985 ca milițian într-o comună din Olt. După 1990 intră în FSN și are o ascensiune rapidă în ierarhia de partid și de stat, mai ales datorită relațiilor de afaceri cu Liviu Dragnea, după cum arată ancheta realizată de Rise Project.
Cu sau fără moțiune?
Un alt subiect pe care îl vor discuta social democrații este legat de acțiunile viitoare ale partidului. PSD trebuie să stabilească dacă abandonează moțiunea care nu a mai fost supusă luni la vot sau dacă vor depune o nouă moțiune de cenzură în sesiunea parlamentară care a început marți.
„Sunt discuţii, pentru că deja s-a terminat o sesiune extroardinară, intrăm în sesiune ordinară, avem dreptul constituţional de a depune o moţiune de cenzură sau de a vota această moţiune”, a declarat luni, Marcel Ciolacu.
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a dat însă de înțeles că moțiunea actuală va fi abandonată pentru a nu ridică probleme de constituționalitate, urmând să se decidă dacă va fi depusă o nouă moțiune.
„Tocmai ce am depășit o zi în care nu s-a reușit dezbatere moțiunii. Cred că despre a discuta de o nouă moțiune este mult prea devreme. Avem această moțiune depusă în sesiune extraordinară, sesiune care se încheie astăzi. Sesiunea ordinară va începe mâine, nu găsesc oportun ca această moțiune să fie dezbătută într-o altă sesiune”, a spus Simonis.
O altă variantă luată în calcul de social democrați este să aștepte decizia CCR pe actuala moțiune, procedură contestată de Guvern la Curte.