Reuters: Influentii primari romani cad in urma puternicei campanii anticoruptie din tara

Tudor Despina | 01.10.2015

Campania anticoruptie din Romania ajunge din nou pe fluxurile agentiilor internationale de stiri. Cel mai recent caz – al lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, arestat pentru o presupusa luare de mita – este varful unui efort al autoritatilor judiciare de lupta impotriva coruptiei.

Pe aceeași temă

 

Sorin Oprescu este cel mai recent caz politic rasunator prins in campania accelerata impotriva coruptie pe care Bucurestiul o deruleaza, campanie ce ar putea debloca cresterea economica si modernizarea atat de necesare pentru orasele de provincie, scrie agentia internationala Reuters.

 

Fost candidat la prezidentiale si primar general al capitalei Bucuresti la al doilea mandat, Oprescu vorbea intr-un interviu din Septembrie despre modul gresit in care sunt perceputi oficialii locali ai tarii.

 

Toata lumea crede ca toti din administratia locala sunt hoti, ca iau toti 10-15%”, spunea Oprescu intr-un interviu pentru o televiziune locala, adaugand: “Nu suntem toti hoti si derbedei”.

 

Cateva ore mai tarziu, arata sursa citata, Sorin Oprescu era incatusat de procurorii anticoruptie in cadrul unei anchete pentru o presupusa luare de mita. Anchetatorii vorbesc despre un mecanism prin care companiile pastrau o treime din profiturile avute in urma contractelor cu statul, iar restul banilor mergea inapoi la oficiali din Primaria Bucuresti, sub forma de mita.

 

Acesta este doar cel mai recent caz dintr-o adevarata campanie anticoruptie derulata de Directia Nationala Anticoruptie, mai scrie Reuters.

 

Procurorii au deschis anchete impotriva unora dintre cei mai puternici si conectati oameni din statul roman, unde “coruptia inhiba investitorii, iar evaziunea si mita capuseaza finantele publice”.

 

Probabil cel mai rasunator caz deschis de DNA in ultima perioada il are in centrul atentiei chiar pe premierul in functie, social-democratul Victor Ponta. Acuzat de fals si spalare de bani, seful Executivului a fost trimis in judecata in Septembrie. Dar lotul de inalti oficiali este extins de zecile de primari de toate culorile politice si din toate zonele tarii care au fost trimisi in judecata.

 

Primarii sunt puternici: romanii au ales doi ca presedinte incepand din 2004”, mai arata agentia internationala, in conditiile in care “influenta lor se trage din controlul avut asupra fondurilor publice – Primaria Generala a Bucurestiului si cele sase primarii de sector dispun de un buget anual de aproape doua miliarde de euro – si din faptul ca lucreaza intr-o administratie publica puternic politizata”.

 

De la Bucuresti, sefa DNA Laura Kovesi nu isi explica ritmul in continuare ridicat al coruptiei.

 

Pana acum nu am remarcat o rarefiere a cazurilor de coruptie care implica primari de orase mari sau presedinti de consilii judetene”, a declarat Kovesi pentru Reuters.

 

E dificil sa gasim o explicatie de ce, in ciuda tuturor anchetelor, situatia persista”, mai arata sefa DNA, precizand ca o posibila explicatie poate viza magnitudinea fondurilor publice manageriate in administratia locala.

 

Din 2013, procurorii au trimis in judecata 92 de primari, 24 de primari adjuncti, 22 de presedinti de consilii judetene si zeci de alti oficiali locali.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22