Reuters: Liderii UE mai au doar patru saptamâni pentru a salva zona euro

Fara Autor | 16.11.2011

Liderii europeni au mai puțin de o lună ca să găsească o soluție salvatoare pentru criza datoriilor suverane din zona euro. Conform analizei Reuters, s-ar putea sa fie necesar ca piețele financiara să fie și mai contaminate de criza pentru ca liderii Uniunii Europene sa se poata concentra suficient de bine pentru un compromis satisfacator.  

Pe aceeași temă

Liderii europeni au mai puțin de o lună ca să găsească o soluție salvatoare pentru criza datoriilor suverane din zona euro. Conform analizei Reuters, s-ar putea sa fie necesar ca piețele financiara să fie și mai contaminate de criza pentru ca liderii Uniunii Europene sa se poata concentra suficient de bine pentru un compromis satisfacator.

Termenul-limita pentru prezentarea planului salvator al zonei euro este 9 decembrie, data la care se va desfașura summit-ul UE. Pentru ca negocierile sa decurga cu succes, liderii statelor membre vor trebui sa-și rezolve propriile situații economice.
 
 
Franța și Germania
 
În intervalul de timp ramas pâna la summit, cancelarul german Angela Merkel trebuie să-și unifice coaliția în ciuda luării unor decizii neapreciate de scena politică, iar președintele francez, Nicolas Sarkozy, trebuie să-și apere ratingul de țara, aflat încă la nivelul "AAA".
 
Merkel trebuie să câștige sprijinul întregii coaliții de guvernare, formată din trei partide, pentru adoptarea unui program de austeritate fiscaăa al cărui scop este reducerea deficitului bugetar, noteaza Gândul.
 
Sarkozy, pe de altă parte, trebuie să găsească soluții pentru a apăra ratingul de țară al Franței, aflat încă la nivelul "AAA", dar cu perspectiva de reducere. Țările care au ratingul acesta sunt cele în care există “o capacitate extremă de a duce la îndeplinire cerinţele fiscale“. Conform Capital, acest standard suprem înseamnă că o entitate cu ratingul „AAA“ poate să obţină împrumuturi la dobânzi reduse, deoarece există un risc redus ca banii să nu fie plătiţi. 
 
 
Italia, Grecia și Spania
 
În urma evoluțiilor recente de pe scenele politice italice și elene, noii premieri ai Italiei și Greciei, Mario Monti și Lucas Papademos, trebuie să grăbească procesele de implementare a planului de austeritate și a reformelor economice, în ciuda lipsei de susținere din partea clasei politice sau a poporului. În acest timp, Spania are responsabilitatea de a rezolva criza creditelor imobiliare și de a-i convinge pe investitori să acționeze pentru deblocarea economiei.
 
"Banca Central-Europeana (BCE) ar putea fi nevoita sa accepte ca cele mai mari amenintari la adresa stabilitatii zonei euro sunt recesiunea, criza creditelor si riscul de deflatie, mai degraba decât inflatia, cauza invocata pâna acum", scriu jurnaliștii Reuters, citați de Gândul.
 
Mario Monti a declarat, miercuri, că va fi în masură să meargă astăzi la președintele republicii pentru „a-i raporta concluziile sale”, și să-i prezinte programul de restructurare. El ar urma, cu această ocazie, să accepte în mod oficial funcția de șef al guvernului pentru a-l înlocui pe Silvio Berlusconi.
 
„Sunt pe deplin conștient de situația actuală de urgență”, a declarat fostul comisar European. El și-a exprimat, totodată, „încrederea în soliditatea instituțiilor și societatea civilă în pluralitatea ei”, relatează Capital.
 
Potrivit presei, Monti este pregatit să riște cu trecerea prin parlament a noilor măsuri de austeritate pentru atingerea obiectivului bugetar începând din 2013, așa cum a promis Italia, notează Agerpres.
 
Pe cealaltă parte a mediteraneei, Lucas Papademos a declarat, marți, că euro este singurul drum pe care va merge Grecia.
 
"Statutul nostru de membru al zonei euro este o garanție a stabilității monetare și crează premisele unei creșteri economice sustenabile", a spus Papademos. 
 
"Euro este singura noastră opțiune", citeaza Ziarul Financiar.
 
Declaratia vine în contextul în care guvernul german a sugerat ca unora dintre țările din zona euro ar trebui să li se permită să iasă din uniunea monetară dacă ramânerea în ea se dovedește o misiune prea grea. Desigur, ieșirea Greciei din zona euro nu este o opțiune.
 
Papademos conduce un nou guvern, format pe 11 noiembrie, care trebuie să implementeze măsurile bugetare și deciziile legate de un nou bail-out în valoare de 130 de miliarde de euro stabilit la summit-ul european din 26 octombrie, dar și să realizeze schimbul de obligațiuni care va reduce datoriile țării cu 100 de miliarde de euro.
 
Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, atunci Merkel, Sarkozy, Monti, Papademos, liderii institutiior europene si FMI-ul au posibilitatea de a dezvolta un plan mai bun decât cel folosit anterior de a opri contagiunea si a tine sub control criza datoriilor. 
 
Săptămâna viitoare va avea loc o întrunire importantă a miniștrilor europeni de finanțe în care Comisia Europeană va prezenta soluții pentru o guvernare mai puternică a zonei euro.
 
 
Posibile mișcări ale liderilor și consecințele lor
 
Grecia va primi a doua tranșă de împrumut de la FMI, în valoare de 130 de miliarde de euro (circa 50% din datoriile țării) numai daca își va atinge țintele fiscale și va implementa masuri de austeritate mai dure, noteaza Gândul. În caz contrar, consecințele vor crea pagube și mai mari în contextul în care Grecia mai are bani pentru salarii și pensii doar până în luna decembrie.
 
Italia ar putea să recurgă la ajutorul FMI în cazul în care Monti și noul lui guvern de tehnocrați nu vor putea să convingă investitorii ca țara se află pe un drum de consolidare fiscala și de implementare a unor reforme de creștere economică. Datoria publică a Italiei însumează, actualmente, 120% din PIB, ceea ce înseamnă că italienii consumă mai mult decât produc.
 
Franța a făcut o propunere privind posibilitatea ca Fondul European pentru Stabilitatea Financiara (FESF) să acționeze ca o bancă și să împrumute bani de la Banca Comercială Europeană (BCE). Propunerea este înca în picioare, în ciuda respingerii ei de către Germania și BCE. În cazul în care nu s-ar gasi o soluție eficienta și rapida, Franța ar putea să încerce din nou să propuna acest plan privind FESF pentru a scoate zona euro din criză.
 
O altă mișcare ar fi, conform jurnaliștilor Reuters, "crearea obligaţiunilor comune, garantate şi disponibile" în zona euro după ce aceasta a atins nivelul necesar de integrare economică, nivel la care statele membre să accepte "constrângeri asupra suveranităţii bugetului naţional", ceea ce ar duce la o disciplină fiscală mai dură, însă ar fi în beneficiul UE.
 
Alte mișcari care privesc EFSF, BCE și FMI au fost respinse deja de Germania. Ea va opta fie pentru uzitarea drepturilor de împrumut ale zonei euro de la FMI pentru a obține capital pentru un fond de echilibru care ar cumpăra obligațiuni din zona euro, fie ar lăsa BCE să împrumute bani unui vehicul FMI pentru același scop. Însă, bancherii nemți puritani au numit astfel de practici ilegale.
 
 
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22