Revocarea Catincăi Nistor din funcția de șef al ICR Londra votată în comisiile parlamentare

L. G. | 29.03.2023

Comisiile de cultură şi de politică externă din Senat au votat cu unanimitate revocarea Catincăi Nistor din funcția de director al ICR Londra.

Pe aceeași temă

Preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a anunţat pe 9 martie că a cerut revocarea din funcţie a Catincăi Nistor.

Potrivit prevederilor legale, propunerile preşedintelui ICR trebuie avizate de Comisiile de cultură şi de politică externă ale Senatului.

Decizia finală aparține Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe.

În fața Comisiilor din Senat, Nistor a acuzat „o campanie virulentă și agresivă” împotriva sa „fără o bază reală”.

„Am plecat la Londra cu inima deschisă, cu credința că pregătirea, tinerețea și deschiderea mea sunt oportune și cu determinarea de a pune toate aceste calități în serviciul țării mele. Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a-mi putea face auzită vocea după mai bine de un an de campanie virulentă și agresivă împotriva mea fără o bază reală. În fapt, și după opt luni în care, după cum bine știți, natura contractului de muncă nu mi-a permis să fac declarații și să mă pot apăra”, a spus Nistor, la Parlament.

Tot miercuri, Comisiile de cultură şi de politică externă din Senat îi vor audia pe candidaţii pentru funcţiile de director la institutele culturale româneşti din Chişinău şi Veneţia.

Pentru mandatul de director al ICR „Mihai Eminescu” Chişinău este propusă Monica Babuc, iar Cristian Luca pentru conducerea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia.

Context

La 1 martie 2023, şefa ICR Londra a cântat într-un spectacol găzduit de instituţia pe care o conduce, la care a fost prezent şi  violoncelistul Andrei Cavassi, stânind numeroase critici în social media.

În noiembrie 2022, Libertatea.ro a relatat că statul român plăteşte o chirie lunară de 6.500 de lire pentru directoarea ICR Londra, actriţa Catinca Nistor, care ar fi refuzat apartamentul pus la dispoziţie, în care au locuit directorii anteriori.

În aprilie, numirea lui Nistor la conducerea ICR Londra a fost criticată de USR, care a acuzat că ”PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine şi anume să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice”.

„Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea. Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonşalanţă că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare şi că va putea răspunde concret în anul… 2023”, arătau atunci reprezentanţii USR.

Catinca Nistor a intrat în atenția presei încă de la audierea din comisia de specialitate (Comisia comună de cultură și media și politică externă) pentru postul de conducere al ICR Londra, atunci când a declarat că este absolventă a London School of Economics. În replică, la solicitarea EduPedu.ro, prestigioasa instituție de învățământ superior din Marea Britanie susține că actrița română nu figurează în evidențele sale. „Nu avem înregistrată nicio persoană cu acest nume care a urmat sau a absolvit LSE”, au răspuns reprezentanții universității.

Nistor a fost însă protagonista mai multe secvențe controversate, chiar de la începutul mandatului.

Mai multe persoane au fost audiate în ultimele zile ale lunii ianuarie 2023 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care au fost sesizați cu privire la un potențial abuz în serviciu în cazul închirierii apartamentului șefei Institutului Cultural Român de la Londra, actrița Catinca Maria Nistor, potrivit mai multor surse Libertatea din ICR și MAE, dezvăluie Libertatea.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22