Pe aceeași temă
Instanta a admis in parte cererea procurorului Moraru Iorga de sesizare a Curtii Constitutionale, in privinta unui articol din Legea 304 privind organizarea judiciara, respectiv a celui referitor la procedura de revocare a procurorilor DNA. Nu revocarea este astfel pusă în discuţie ci articolul de lege care permite procedura revocării, motiv pentru care a şi fost sesizată CCR.
"Procurorii numiti in cadrul Parchetului National Anticoruptie pot fi revocati prin ordin al procurorului general al Parchetului National Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei sau in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare".
"Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului procurorul-sef al DNA, ca neintemeiata. Admite in parte cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Sesizeaza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a art.87, alin. 8 din Legea nr. 304/2004. Respinge ca inadmisibila cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate art. 87, alin. 9 din Legea nr.304/2004.
In baza art.14 din Legea nr. 554/2004, suspenda executarea Ordinului nr.301/05.07.2017 emis de Procurorul Sef al DNA pana la pronuntarea instantei de fond asupra actiunii in anularea ordinului. Cu recurs in 48 de ore de la pronuntare in ceea ce priveste cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Cu recurs in 5 zile de la comunicare, in rest", este decizia magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, citată de ziare.com.
Decizia de suspendare a revocarii nu este definitiva, insa este executorie. Ea poate fi atacata in termen de cinci zile.
In 5 iulie, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a semnat, în baza articolului dinLegea 304, pentru care Curtea de Apel a sesizat CCR, revocarea procurorilor Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga de la DNA, dupa ce au fost audiati in Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar aceasta a avizat revocarea, conform solicitarii adresate de catre sefa DNA.
Lui Moraru Iorga i s-a reprosat ca nu a inregistrat un denunt conform procedurilor legale, iar lui Doru Tulus ca a solutionat dosare in care era implicata o persoana cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat impartialitatea.
Ulterior, procurorii DNA Mihaiela Iorga, Doru Tulus si Marin Nicolae au sesizat Inspectia Judiciara, acuzand ca procurorul sef al DNA se implica in ancheta privind inregistrarea unei sedinte a DNA, facand presiuni asupra procurorilor si solicitand teste cu detectorul de minciuni. Luni, Inspectia Judiciara a anuntat ca procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef adjunct Marius Iacob si procurorul Gheorghe Popovici sunt cercetati disciplinar in urma sesizarii formulate de procurorii revocati.
Mihaiela Moraru Iorga si Doru Tulus au contestat si la CSM decizia de revocare, iar contestatiile acestora au fost respinse in sedinta de plen din 14 septembrie.
Doru Tulus si Mihaiela Iorga au sustinut, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ca decizia de revocare din functii a fost luata fara respectarea legii si au acuzat rapiditatea procedurii, in conditiile in care Inspectia Judiciara urma sa inceapa un control la DNA. Decizia de miercuri seara a instanţei nu constată ilegalitatea demersului şefei DNA ci doar pune sub semnul întrebării constituţionalitatea articolului de lege în baza căreia a fost dispusă revocarea.