Pe aceeași temă
Polițiștii din localitate au instituit zonă specială de siguranță publică pe raza orașului, pentru ca protestele să nu degenereze în lupte de stradă cu etnicii romi.
„Am ajuns să ne dea țiganii în cap? Să ne omoare pe stradă?”, se plâng oamenii din Bolintin Vale.
„Am copil la liceu, îi e frică să mai vină acasă de la liceu” spune un alt localnic.
„Având în vedere evenimentul înregistrat la data de 9 ianuarie a.c., în orasul Bolintin Vale, în care un bărbat a fost agresat și lovit cu o piatră, ulterior decedând, astăzi, în oraș s-au strâns mai multe persoane, pentru a protesta. În localitate a fost constituită zonă specială de siguranță publică, pentru ca evenimentele să nu escaladeze și să fie asigurat climatul de ordine si siguranță publică. Pe raza orașului Bolintin Vale sunt prezente forțe din cadrul structurilor Poliției Române și Jandarmeriei Române, pentru apărarea drepturilor şi libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii”, se precizează în comunicatul transmis de IPJ Giurgiu.
Conflictul în urma căruia taximetristul din Bolintin Vale a murit a avut loc în seara zilei de 9 ianuarie. Un tânăr rom a intrat în conflict cu șoferul taximetrist, lovindu-l în cap cu o piatră. Mai precis, conform informațiilor g4media, șoferul de maxi-taxi nu a dorit să-l ia în mașină pe tânărul de etnie romă, cunoscut ca un individ care cauza probleme. În consecință, tânărul l-a atacat pe șofer cu o piatră, lovindu-l în cap. Omul s-a prăbușit la pământ, iar ulterior a decedat.
Agresorul a fost arestat preventiv, conform informațiilor transmise de poliție.
„În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală, în care cercetările sunt continuate de polițiști sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale. Agresorul a fost inițial reținut pe o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Giurgiu iar la data de 11 ianuarie a.c. a fost prezentat instanței, care a dispus arestarea preventivă. Având în vedere că persoana vătămată a decedat, urmează a se analiza oportunitatea schimbării încadrării juridice, în funcție de rezultatele necropsiei”, se preciza în comunicatul poliției.
Protest pașnic
Protestatarii au ajuns în fața Primăriei din Bolontin Vale, strigând ca autoritățile să ia măsuri pentru stoparea actelor de agresiune și abuzuri la care sunt supuși zilnic de către membrii comunității de romi. Protestul s-a încheiat miercuri noapte fără să degenereze.
Prefectul de Giurgiu, Aneta Matei, s-a deplasat până la Bolintin Vale pntru a încerca să detensioneze situația.
„În momentul acesta am stabilit o întâlnire, în sediul primăriei suntem – prefect, subprefect, domnul primar al oraşului Bolintin Vale, reprezentanţii Jandarmeriei şi IPJ Giurgiu şi ai poliţiei locale din Bolintin Vale. Purtăm discuţii cu reprezentanţii protestatarilor şi încercăm să găsim soluţii pentru ce se întâmplă aici”, a informat Aneta Matei la Digi24.
Prefectul a mai spus că oamenii protestează paşnic şi „nu este niciun pericol în momentul de faţă”. Ea le-a cerut localncilor să aibă răbdare.
„Pentru cei care protestează şi vor o soluţie imediată în seara asta mesajul meu este să aibă puţină răbdare să discutăm şi apoi fiecare instituţie a statului să ia măsurile care se impun potrivit legii în speţa de faţă. (…) Nu e niciun pericol în momentul de faţă. Sunt forţe de ordine suficiente, dar oamenii nu sunt violenţi. Oamenii sunt nemulţumiţi că sunt câteva familii de etnici romi care au venit aici şi care şi-au stabilit locuinţele aici şi nu au documentele în ordine. Domnul primar le explică acum ce demersuri au făcut şi în ce stadiu sunt acele demersuri pe care dumnealui le-a iniţiat pentru rezolvarea acestei situaţii”, a afirmat Aneta Matei.
Conflicte cu romii din zonă
Primul conflict sângeros în zonă a avut loc în Bolintin Deal, localitatea învecinată, în noaptea de 6-7 aprilie, 1991, în Duminica Paștelui, când un etnic rom a înjunghiat mortal un student care refuzase să-l ia cu mașina. Criminalul a fost arestat după doar câteva ore, dar, în dimineața următoare au pornit sirenele, numeroși locuitori adunându-se în fața casei victimei.
Sătenii au început să atace casele romilor seminomazi, sedentarizați de autorități în perioada comunistă.
Au fost incendiate atunci 21 de case, iar alte cinci distruse.
Au fost ocolite casele romilor care erau integrați. Romii ale căror case au fost distruse, au fost nevoiți să părăsească localitatea. În 7 mai 1991, câțiva romi din această categorie încearcă să revină în localitate, mutându-se în casele neincendiate. Localnicii au ieșit însă și au incendiat și aceste case, forțându-i pe romi să părăsească localitatea.
Ulterior, în 2009, Guvernul român s-a angajat să îi despăgubească financiar pe reclamanții romi.
Evenimente similare au avut loc în anii 90 și în comuna Ogrezeni din aceeași zonă, de unde romii au fost goniți.