Revolta pentru modernizarea PD-L. Virf de lance: Cristian Preda

Fara Autor | 06.01.2010

Pe aceeași temă

Eurodeputatul Cristian Preda a intrat în război deschis cu preşedintele partidului, Emil Boc, iar mărul discordiei constă în promovarea lui Honorius Prigoană, fiul afaceristului şi deputatului Silviu Prigoană. Fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu acuza candidatura lui Prigoana jr. si mai ales faptul ca acesta a prelut proiectul modernizarii statului, sustinind si că partidul se confruntă cu tendinţe clare de "oligarhizare". Mai nuantat, pozitia lui Preda a fost sustinuta si de deputatul Sever Voinescu, purtator de cuvint in campanie al presedintelui Basescu.




"Sunt bucuros ca termenul modernizare s-a impamantenit in politica romaneasca. E folosit tot mai frecvent pentru a descrie reforma statului. Ar fi pacat ca sensul lui sa se piarda, printr-o utilizare neindemanatica. De aceea, cred ca ar trebui sa nu fie folosit in ocazii electorale. De pilda, ideea ca lupta din 17 ianuarie pentru colegiul 1 ar fi legata de o promisiune de reforma a statului e ridicola. Tanarul Prigoana ar trebui de altfel sa inteleaga sensul competitiei in care a intrat si sa nu isi conduca retorica pe un teren mai accidentat decat cel cu care e obisnuit domnia sa, sofer cu numeroase amenzi la activ", scrie Cristian Preda pe propriul blog.




Cristian Preda nu se opreste insa la cazul Prigoana, ci ataca direct problema modernizarii Partidului Democrat-Liberal.  "Bine ar fi daca modernizarea ar incepe de jos", scrie Preda, care isi invita colegii sa se ocupe mai putin de "iluzia comunicarii prin televiziune" si mai mult de clarificarea doctrinara, de structura organizatorica si de relatia cu cetatenii. Ba chiar mai mult, el acuza si ataca cenzura din PD-L: "Un partid modern nu e nici o firma, nici o inchisoare. Voturile nu se strang precum profitul unei firme, iar partidul trebuie sa asume o libertate de opinie considerabila. (...) Un partid e modern daca ofera fiecarui membru o tribuna. Un partid nu e modern daca se imbata cu iluzia comunicarii prin televiziune. Un partid e modern daca gandeste, nu daca plateste propagandisti capabili sa vanda un slogan. Un partid nu e modern daca vorbeste pe o voce".





"Candidatul Prigoană Honorius e bun, zice premierul Boc pe 4 ianuarie, deoarece are experienţă în afaceri. Eu şi amicul Voinescu nu suntem buni, zice tot premierul Boc a doua zi, pe 5 ianuarie, deoarece nu avem experienţă în partid. Sunt puţin mirat. Eu îl respectam pe dl. Boc tocmai pentru că NU provine din lumea afacerilor întrepătrunse cu politica", scrie miercuri eurodeputatul.




Cristian Preda mai spune că atitudinea preşedintelui PD-L arată că acesta respectă doar lumea afacerilor şi conisderă că pentru a fi promovat trebuie să ai un "dosar bun" şi o "origine sănătoasă" precum fiul afaceristului Silviu Prigoană, în vreme ce experienţa nu este importantă.  




"Dl premier poate îmbrăţişa orice opinii. Dar e bine să vadă şi consecinţele lor. În ceea ce mă priveşte, eu cred, de pildă, că fenomenul de oligarhizare a partidelor şi, prin ele, a vieţii publice trebuie stopat. Preşedintele Băsescu a asumat această credinţă cu forţă şi PD-L a subscris discursului anti-oligarhi. A făcut-o şi dl Boc. Numai că PD-L în general şi dl Boc în particular au o problemă dacă văd oligarhia doar în curtea adversarilor. Desemnarea lui Prigoană jr drept candidat este semnul unei tendinţe clare de oligarhizare a PD-L", spune eurodeputatul.




Preda îi transmite şefului PD-L că a crede că oligarhii democrat-liberali sunt mai buni decât oligarhii altor partide se înşală.





Lui Cristian Preda i s-a alaturat, mai nuantat, e drept, Sever Voinescu. Domnia sa recunoaste ca PD-L are o grava problema de gestionare a resurselor umane care ar trebui clarificata la viitorul congres.




Atacurile la adresa preşedintelui PD-L vin ca o reacţie la declaraţiile lui Emil Boc. Şeful democrat-liberalilor a susţinut ieri că Sever Voinescu şi Cristian Preda sunt lipsiţi de experienţă politică şi ar trebui să participe mai des la dezbaterile din partid, înainte de a vorbi despre reformarea acestei formaţiuni.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22