Pe aceeași temă
Initial, raportul pe noua forma a Codului Fiscal ar fi trebuit dat saptamana trecuta, insa adoptarea acestuia a fost amanata. Motivul este ca partidele coalitiei de guvernnamant sunt dispuse sa modifice anumite prevederi fata de forma in care ordonanta de urgenta a fost adoptata in Guvern, scrie ziare.com.
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, ca exista doua sau trei "chestiuni" din OUG care a modificat Codul Fiscal, referitoare la impozitarea drepturilor de autor, firmele IT si domeniul cercetarii, care vor fi "reglate" in Parlament, dupa discutii cu reprezentantii acestor categorii sociale.
Solicitat sa comenteze faptul ca in OUG publicata in Monitorul Oficial se prevede ca angajatii care obtin venituri si din activitati independente, respectiv drepturi de autor, vor plati contributii la nivelul salariului minim, Dragnea a raspuns ca "exista doua sau trei chestiuni" care vor fi reglate in perioada urmatoare.
Intrebat daca aceste lucruri se vor regla in Parlament, avand in vedere ca OUG a ajuns deja la Senat, Dragnea a raspuns afirmativ.
PNL vrea ca impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care ruleaza pana intr-un milion de euro sa fie optional
Opozitia, prin intermediul liberalului Daniel Zamfir a depus doua amendamente, unul care prevede ca firmele cu o cifra de afaceri mai mica de un milion de euro vor avea de ales intre a plati impozit de 16% pe profit sau a plati un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Cel de-al doilea amendament prevede ca modificarile la Codul Fiscal, prevazute de ordonanta de urgenta a Guvernului, vor intra in vigoare la sase luni, nu de la 1 ianuarie 2018, cum prevede OUG.
Pe de alta parte, adoptarea de catre Guvern a ordonantei a determinat PNL sa inceapa demersurile pentru depunerea unei motiuni de cenzura. Documentul a fost deja lecturat, luni, in plenul reunit al Parlamentului, si va fi supus votului joi.
Revolutia fiscala contestata de toata lumea
Ordonanta de Urgenta prin care a fost modificat Codul Fiscal a fost adoptata in urma cu doua saptamani si prevede reducerea numarului de contributii sociale de la noua la trei, schimbari in ceea ce priveste modul de impozitare al companiilor, indeosebi pentru IMM-uri, si reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%.
In domeniul contributiilor sociale obligatorii, modificarile aprobate in sedinta de Guvern vizeaza reducerea cotelor cumulate ale contributiilor sociale obligatorii, per total cu 2%, de la 39,25% la 37,25%, si reducerea numarului contributiilor sociale de la 9 la 3, fiind mentinute: contributia de asigurari sociale (CAS), platita pentru salariat; contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), platita pentru salariat; contributia asiguratorie pentru munca, suportata de angajator.
In al doilea rand, contributiile sociale obligatorii datorate de angajator vor trece la angajat in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor.
Ca noutate, este introdusa "contributia asiguratorie pentru munca" in cota de 2,25% datorata de angajatori care va fi utlizata pentru alimentarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, respectiv indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale.
In plus, impozitul pe venit scade la 16 la 10%, cu exceptia dividendelor care vor fi taxate in continuare la nivelul de 5%.
OUG revizuieste modul in care impozitate microintreprinderile astfel incat vor plati impozit de 1% pe veniturile realizate si IMM-urile care realizeaza venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro.