Pe aceeași temă
Protestele violente au izbucnit joi, când guvernul a anunțat o serie de noi taxe, printre care și una de 7 dolari pe lună pentru utilizarea apelurilor cu voce prin populara aplicație Whatsapp. Creșterea taxelor au descătușat resentimentele mocnite împotriva liderilor politici, pornind de la președinte și prim-ministru până la șefii diferitelor facțiuni politice sau militare, acuzate pentru decenii de corupție și administrare proastă a finanțelor țării.
Mii de protestatari furioși s-au adunat în fața biroului premierului Saad Hariri în timp ce acesta s-a adresat națiunii vineri seară, acuzându-i pe politicienii din propriul guvern de unitate națională că au blocat de fiecare dată orice încercare de reformă. Guvernul libanez este dominat de opozanții lui Hariri, constând din gruparea Hezbollah și aliații acesteia, susținuți de Iran.
Sute de protestatari înrăiți au fost masați în afara biroului premierului Saad Hariri, în timp ce a transmis o adresă națiunii vineri seara, acuzând politicienii din guvernul său de unitate națională că i-au blocat agenda de reformă la fiecare rând. Guvernul este dominat de rivalii săi, grupul Hezbollah, susținut de Iran și aliații săi.
Hariri a spus că înțelege „durerea” și furia față de contraperformanțelor guvernului și că „avem tot mai puțin timp” pentru a acționa.
El a spus că le dă 72 de ore miniștrilor din guvern ca să vină cu decizii „clare, pecise și definitive” cu privire la reformele structurale propuse pentru a scoate economia din rcesiune. Hariri a părut că vrea să spună că va demisiona dacă aceste lucruri nu se vor petrece, dar s-a oprit înainte de a face vreo promisiune în acest sens.
Protestele care au cuprins mii de oameni în ultimele două zile sunt cele mai mari din Liban de după 2015. Escaladarea mișcărilor violente de stradă pot destabiliza întreaga țară, a cărei economie este deja în pragul colapsului și care una dintre cele mai mari datorii externe din lume.
Oameni aparținând tuturor religiilor – creștini, suniți, șiiți – au ieșit împreună să protesteze, mulți dintre ei fiind determinați să rămână în stradă până la demisia guvernului.
Libanul are printre cele mai scumpe servicii de internet din zonă, furnizate de două companii controlate de stat.
Guvernul de la Beirut se grăbeste să aprobe bugetul pentru anul următor pentru a putea accesa fonduri în valoare de 11 miliarde de dolari oferite de mai multe state, printre care și Franța, pentru reconstrucția țării.
Executivul de la Beirut ia în calcul și creșterea TVA-ului cu patru procente până în 2022, când ar trebui să ajungă la 15%.