Pe aceeași temă
"Aceasta alaturare trebuie sa aiba ca scop reducerea decalajelor socio-economice dintre Romania si tarile europene", se arata intr-un comunicat al USR transmis duminica si citat de Agerpres.
Rezolutia contine 12 puncte care reflecta concluziile temelor dezbatute alaturi de experti in politica europeana si reprezentanti ai partidelor europene, printre care ALDE Europa, En Marche si Grupul Verzilor din Parlamentul European.
"Credem cu tarie ca locul nostru este in mijlocul familiei statelor europene, in centrul discutiilor privind viitorul UE si ca parte activa in procesele si transformarile care aduc o uniune tot mai stransa. Romania este Europa, iar romanii sunt cetateni europeni care trebuie sa beneficieze atat de oportunitati socio-economice, cat si de valorile avansate si de cetatenia activa pe care acest statut le implica", se precizeaza in primul punct al documentului.
USR sustine aderarea fara intarziere la spatiul Schengen si "pregatirea temeinica" pentru aderarea la zona euro.
Prin Rezolutia adoptata la Timisoara, Uniunea solicita Guvernului sa duca o politica conforma cu principiile si valorile Uniunii Europene in toate sectoarele de activitate si in special in privinta garantarii statului de drept si a independentei justitiei.
"Sustinem implementarea concluziilor raportului Comisiei Europene privind progresele inregistrate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare din 15 noiembrie 2017. Mai mult decat atat, cerem Guvernului Romaniei sa foloseasca oportunitatea oferita de gazduirea Consiliului European la Sibiu in mai 2019 pentru a promova tema statului de drept si a apararii fundamentelor democratiei pe agenda europeana - atat in interiorul Uniunii, cat si in vecinatatea sa - ca o prioritate a Presedintiei Romaniei a Consiliului UE", se mai arata in document.
USR atrage atentia asupra importantei istorice a Presedintiei Romaniei a Consiliului UE, a carei pregatire trebuie asigurata in mod profesionist.
Punctul 8 al Rezolutiei evoca punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, in sensul reprezentarii echitabile a cetatenilor. In acest sens, USR sustine reforma electorala atat la nivel national, cat si la nivel european, prin reducerea pragului electoral de la 5% la 3% pentru alegerile europene si adoptarea listelor transnationale pentru ocuparea locurilor din Parlamentul European.
Prin documentul adoptat la Timisoara, USR se angajeaza sa promoveze pe agenda publica din Romania proiectele europene, cum ar fi initiativa PESCO, dar si sa sprijine diaspora pentru a contribui la bunastarea tarii si a Europei Unite.
In cadrul conferintei "Viitorul Europei este viitorul Romaniei: Primul pas spre Sibiu 2019", care a avut loc sambata, la Timisoara, a fost lansata si Platforma EUSR, "o structura prin care toate resursele umane de la nivelul Bruxellesului sunt invitate sa sustina pozitiile, initiativele din Romania, coroborate si alineate cu ceea ce se intampla in Europa", declara liderul USR, Dan Barna.