Rezolutia Academiei Romane pentru protejarea zonei Rosia Montana

Fara Autor | 03.03.2009

Pe aceeași temă

Aniversam doua decenii de activitate a Operation Villages Roumains (OVR) cu bucuria ca s-a axat pe recunoasterea si protejarea valorilor pe care satul romanesc traditional il are in cultura noastra si in cea europeana.
In momente de criza profunda produsa de "modernizarea" violenta a vietii taranului roman la comanda politica din perioada comunista, activitatea OVR s-a opus si, in mare parte, a reusit sa stavileasca distrugerea masiva a satelor.
Dupa 1989, pericolul disparitiei satului traditional nu a scazut, doar cauzele si mijloacele sunt mult mai variate, mai diverse si, in multe cazuri, mai perverse. La baza tuturor amenintarilor la adresa satului sta necunoasterea valorii istorice a peisajului creat prin activitatea de baza multiseculara a unui popor cu o cultura predominant agrara, deoarece cercetarile in domeniul arhitecturii vernaculare, etnografiei etc. sunt considerate doar ca o arhiva stiintifica, iar rezultatele sunt ignorate, neconstituind un factor pentru trasarea evolutiei vietii in conditiile mileniului III.
Asistam la disparitia neconsemnata a arhitecturii traditionale, care a imbracat forme specifice, definitorii in diferitele zone ale tarii. Cercetarea si evidenta sistematica a patrimoniului rural nu se urmareste ferm, prin masuri legislative si sustinere materiala, dublate de educarea proprietarilor si autoritatilor pentru reabilitarea si conservarea patrimoniului satesc.
Academia Romana, prin atributiile sale de a cultiva si promova stiinta si cultura nationala, se preocupa activ de salvarea si punerea in valoare a peisajului cultural national.
In acest sens, inca din 2002, Academia Romana a actionat pentru ca patrimonial cultural specific zonei Rosia Montana, anticul Alburnus Maior, sa nu fie mutilat iremediabil prin exploatarea exhaustiva in mina (cariera) deschisa a resturilor zacamantului de aur, exploatat inca din epoca preistorica, deoarece intreaga zona se constituie ca un peisaj cultural definit prin dezvoltarea unei civilizatii multietnice in conditiile geografice specifice.
Membrii Academiei, luand in considerare studiile proprii, precum si rezultatele deosebite obtinute prin cercetarile interdisciplinare efectuate sub egida Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, au insistat ca patrimoniul cultural sa fie pastrat, iar dezvoltarea durabila sa se faca prin cultivarea interesului pentru specificul patrimoniului minier, al vietii centrului urban si, nu in cele din urma, al celui rural. Viata cotidiana a motilor se desfasoara in "cranguri" - sate dispersate, cu locuinte aparute acolo unde se afla sursa de existenta a familiei, lotul agricol, pasunea, padurea sau exploatarea miniera.
Participantii la festivitatile prilejuite implinirii a 20 de ani de activitate OVR, inchinata salvarii satului romanesc: membri fondatori OVR, academicieni, profesori, cercetatori, jurnalisti etc. considera ca zona Rosia Montana trebuie protejata, deoarece, sub presiunea celor care urmaresc numai profitul din exploatarea aurifera, sunt afectate profund traditia, cultura, peisajul, intr-un cuvant, viata oamenilor, de fapt actiunea lor loveste acum tot asa de periculos ca si in cazul deciziilor lui Ceausescu de acum doua decenii privind sistematizarea satului.
Cercetarea stiintifica la care au participat si cercetatorii din institutele Academiei au pus in evidenta aspecte definitorii pentru viata minerilor romani si obtinerea aurului in ateliere romane, dar si mai recente. Nimic din acest bogat peisaj antic, medieval si modern nu va fi conservat, planul de management preconizand pastrarea izolata doar a unui monument funerar roman. Pentru necunoscatorii situatiei se afirma, neconform realitatii, ca acest proiect de exploatare miniera poate fi un exemplu de protejare a patrimoniului (regretabila este pozitia raportorului O Hara, care serveste prin afirmatiile sale, mai degraba de natura neculturala, interesele firmei canadiene).
Consideram ca atat domnul presedinte al Romaniei, cat si domnul ministru al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, care s-au manifestat oficial ca protectori ai patrimoniului national, se vor ralia eforturilor Academiei Romane de a proteja peisajul cultural complex de la Rosia Montana si din intreaga Tara a Motilor si de a sustine proiectul de inscriere a acestei zone ca "Peisaj cultural in evolutie" - UNESCO. Aceasta zona, de o valoare istorica deosebita, prin implicarea motilor in desfasurarea celor mai semnificative momente din istoria nationala, bogata prin patrimonial sau natural, arheologic, etnografic si minier (din preistorie pana azi), se defineste ca una ce trebuie pusa sub protectia Legii nr. 451 din 8 iulie 2002 pentru ratificarea Conventiei europene a peisajului, adoptata la Florenta, la 20 octombrie 2000.
Consideram ca prin solidarizarea OVR cu pozitia Academiei Romane (manifestata si anterior prin motiunea Eybens (Isere), Franta 08-09 noiembrie 2008), autoritatile tarii vor primi un semnal de ingrijorare si un nou indemn pentru a apara identitatea culturala, dar si pe cea materiala a intregii zone a Muntilor Apuseni, in contextul dezvoltarii durabile.
Propunem acest text pentru a fi adoptat ca scrisoare oficiala a Conferintei OVR Bucuresti, Academia Romana, 27 februarie 2009, catre autoritatile statului roman care trebuie sa aiba ca prima grija protejarea patrimoniului national.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22