Pe aceeași temă
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care cere statelor să introducă măsuri pentru asigurarea tragerii la răspundere a celor vinovați de infracțiuni împotriva jurnaliștilor în timpul conflictelor armate, AFP, citată de Agerpres.
Rezoluția, care a fost redactată de lituanieni și susținută de 47 de state, “solicită statelor membre să se asigure că aceste crime împotriva jurnaliștilor, profesioniștilor media și a colaboratorilor lor (din teatrele de război) nu rămân nepedepsite” .
Textul cere eliberarea “imediată și necondiționată” a jurnaliștilor care au fost răpiți sau luați ostatici în timpul conflictelor.
Documentul recunoaște rolul pe care jurnaliștii îl pot juca în protejarea civililor și prevenirea conflictelor, furnizând avertizări timpurii asupra crizelor viitoare care pot duce la genocid, crime de război, epurări etnice și crime împotriva umanității.
“Activitatea unei media libere, independente și imparțiale constituie una dintre fundațiile esențiale ale unei societăți democratice și poate contribui astfel la protecția civililor”, se menționează în rezoluție.
Textul exprimă “preocupare profundă față de amenințarea tot mai mare la adresa siguranței jurnaliștilor, profesioniștilor din media și altor angajați din domeniu reprezentată de grupurile teroriste”.
De asemenea, rezoluția cere ca misiunile ONU de menținere a păcii să furnizeze rapoarte regulate privind siguranța jurnaliștilor.
Peste 700 de jurnaliști au fost uciși în ultimii zece ani