Pe aceeași temă
Primele rezultate certe au venit de la Curtea de Apel București.
Cele trei locuri din CSM care revin judecătorilor de la curțile de apel din întreaga țară au fost câștigate de Lia Savonea, de la Curtea de Apel București, Nicoleta Țânț, de la Curtea de Apel Brașov, și de Andreea Chiș, de la Curtea de Apel Cluj, onform romanialibera.ro.
Cele două locuri care revin Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost câștigate de judecătoarele Simona Marcu și Mariana Ghena. Locul care revine procurorului care reprezintă Parchetul General, DIICOT și DNA a fost câștigat de procurorul Codruț Olaru.
Alte două locuri câștigate cu certitudine pentru că nu au avut concurență sunt cele pentru reprezentantul procurorului parchelor curților de apel, loc obținut de procurorul Cristian Ban, și locul reprezentantului procurorilor de pe lângă judecătorii, obținut de procurorul Tatiana Toader de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.
Reprezentații parchetelor tribunalelor încă nu au fost făcute publice. Conform Rl, nu a fost cvorum și se repetă alegerile pe 2 noiembrie.
Tot lipsă de cvorum a fost și la nivelul tribunalelor, unde se repetă alegerile pe 2 noiembrie. Altfel spus, Gabriel Baltag, președinta AMR cel puțin deocamdată nu a câștigat, așa cum s-a vehiculat inițial.
Reprezentanții judecătoriilor din țară ar fi, potrivit unor surse neoficiale, Bogdan Mateescu de la Judecătoria Rm Vâlcea (cel care l-a suspendat temporar din CSM pe Cristi Dănileț) și Mihai Andrei Bălan de la Judecătoria Timişoara.
Rezultatele alegerilor în adunările generale ale magistraților sunt foarte importante, pentru că ei reprezintă majoritatea în CSM şi dintre ei sunt aleși președintele și vicepreședintele Consiliului, care dau tonul atitudinii față de derapajele de la regula prin-cipală a unui stat de drept: separația reală a pute-rilor, interzicerea imixtiunilor politicienilor în treburile Justiției, sancționarea acestora prin atitudini publice.
De aceea importantă este și corectitudinea acestor alegeri. Au existat cazuri când magistrații au fost transportați la urnele de vot cu autocarul unui partid politic.
De notorietate este cazul judecătorului Norel Popescu, președintele Tribunalului Mehedinți, care a câștigat alegerile la o diferență mică de scor faţă de următorul clasat pentru că judecătorii au fost duși la secția de votare de la Curtea de Apel Craiova cu autocarul PSD. Cazul a fost confirmat și de CSM.