RFI: Un europarlamentar socialist german critică dur legile Justiţiei: Inacceptabile

E.b. | 22.12.2017

Peter Simon, europarlamentarul german (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor - S&D, din care face parte şi PSD), spune la RFI că acţiunile Parlamentului privind legile justiţiei sunt "inacceptabile".

Pe aceeași temă

 

 

Europarlamentarul german Peter Simon (membru S&D) spune la RFI că acţiunile Parlamentului privind legile justiţiei sunt "inacceptabile" şi califică situaţia din România drept "ciudată".

 

El se arată "absolut sigur că evenimentele din prezent sunt cel puţin un motiv pentru Comisia Europeană să se gândească mai bine dacă e timpul să deschidă o procedură de infringement".

 

Peter Simon: Din punct de vedere european, e puţin ciudat că în România, lupta împotriva corupţiei, lupta pentru întărirea justiţiei, lupta pentru sprijinirea procurorilor în desfăşurarea meseriei lor nu este îmbunătăţită, ci dimpotrivă, este împiedicată. E un pic ciudat. În mod normal, te-ai aştepta ca un stat membru al UE să încerce să devină mai bun din această perspectivă, dar în România se întâmplă pe dos. Încet-încet, ne obişnuim cu asta, vedem ce se întâmplă în Polonia, vedem evoluţiile din Ungaria, trendul este de slăbire a sistemului judiciar. Este complet inacceptabil. Cred că e bine că pe de o parte publicul din România şi pe de altă parte şapte ţări europene i-au spus clar Guvernului de la Bucureşti că se află pe un drum periculos.

 

Peter Simon

 

Credeţi că România riscă sancţiuni europene, după model polonez?

 

Peter Simon: Sunt absolut sigur că evenimentele din prezent sunt cel puţin un motiv pentru Comisia Europeană să arunce o privire mai atentă asupra situaţiei, să se gândească mai bine dacă e timpul să deschidă o procedură de infringement. Trebuie să spun că nu am avut ocazia să văd proiectele de lege, dar din câte înţeleg şi din câte am citit, sunt lucruri inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene privind justiţia.

 

Veţi discuta cu reprezentanţii PSD?

 

Peter Simon: În primul rând, e clar că atunci când asemenea lucruri sunt făcute într-un stat membru, discuţia la nivel european nu trebuie să ţină cont de apartenenţa politică. Valorile europene nu sunt negociabile, nu au nimic de-a face cu stânga sau dreapta ori cu numele partidului care conduce ţara respectivă (...). Deci e clar că trebuie să avem o discuţie în Parlament, e clar că şi în familia politică va trebui să avem o asemenea discuţie, dar pentru mine (...), este evident că e important ca în orice stat membru baza legală pentru lupta împotriva corupţiei şi a spălării banilor să fie îmbunătăţită şi nu din contra. Iar din ce citesc eu despre România, indiferent ce partid conduce această ţară, mi se pare că se întâmplă exact opusul a ceea ce trebuie făcut.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22