Risc de blocare a inscrierilor in clasa I si clasa pregatitoare din cauza unui ordin controversat al Ministerului Educatiei

Fara Autor | 24.02.2012

Nu mai putin de 80 de parinti au depus cereri de suspendare si anulare a ordinului Ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I, criticand metodologia greoaie si incalcarea dreptului parintilor de a alege scoala copilului. Curtea de Apel Bucuresti a amanat pentru vineri, 29 februarie, o hotarare privind aceste cereri.

Pe aceeași temă

UPDATE: Ordinul de ministru privind clasa pregatitioare nu va fi modificat, au decis premierul Ungureanu si ministrul Educatiei, Catalin Baba, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

"Cei care nu au loc (in scoala pe care au ales-o si care nu este scoala de circumscriptie - n.red.) pot sa mearga la orice alta scoala. Este o optiune care poate fi refacuta. Se pot duce cu dosarul la o alta scoala, care nu e scoala de circumscriptie", a declarat ministrul Educatiei, Catalin Baba, citat de Hotnews.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a precizat ca "premierul a avut o intalnire de lucru cu dl Catalin Baba in care a fost evaluat ordinul de ministru pentru inscrierea copiilor in clsasa pregatitoare si in clasa I. Nu sunt necesare modifcari."

"S-au clarificat doua din principiile care au starnit multe emotii si care au fost considerate la nivelul opiniei publice neclare: dreptul parintilor de a-si inscrie copilul in orice scoala si faptul ca inscrierea copiilor se face fara nicio evaluare scolara prealabila.
Aceasta inscriere se face dupa un calendar foarte clar. Acolo unde este cerere foarte mare, inspectoratul va incerca sa majoreze numarul locurilor posibile.

Evaluarea apare intr-o singura situatie si este o evaluare psihosomatica, nu una scolara. Evaluarea apare numai pentru copiii nascuti dupa 1 septembrie, este facuta de personal specializat pentru clarificarea situatiei copilului, daca poate intra in clasa I sau la clasa pregatitoare, iar evaluarea se face la solicitarea parintilor"
, a adaugat Suciu.

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca "metodologia a fost supusa dezbaterii publice".

"Sigur, niciodata dezbaterea publica nu este suficienta. Termenul la care se va incheia arondarea copiilor este 21 mai, deci atunci noi va trebui sa avem lucrurile terminate.

Pentru clasa pregatitoare am prevazut bani din fonduri europene si pentru pregatirea cadrelor didactice; exista un sistem prin care formatorii merg la nivelul fiecarui judet si pregatesc cadrele didactice pentru acest lucru.

Din punctul de vedere al MECTS, suntem pregatiti pentru ca toti elevii care vor participa la clasa pregatitoare sa aiba mobilier special, reglabil si materiale didactice. Aceste fonduri sunt obtinute din resursele MECTS, din fonduri europene si suntem in faza in care, prin recensamant, am dimensionat necesarul de mobilier de care avem nevoie si declansam licitatiile de achizitii"
, a explicat Baba.

În cazul în care numărul copiilor înscrişi depăşeşte capacitatea unităţii de învăţământ, variantele sunt ca Inspectoratul Şcolar să încerce să mărească numărul de locuri în clase, să fie aplicate criterii sociale (handicap, alţi fraţi în aceeaşi şcoală) sau criterii proprii ale şcolii avizate deja de către inspectoratele locale.

Mai mult, "evaluarea psihosomatica se face la cererea scrisa a parintelui, aceasta este prima conditie. E vorba despre o evaluare a dezvoltarii fizice si psihice a copilului, nu despre un examen. Evaluarea o vor cere parintii copiilor care considera ca acesti copii sunt mai dezvoltati decat varsta lor biologica", a mai spus Baba.

Nu mai putin de 80 de parinti au depus cereri de suspendare si anulare a ordinului Ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I, criticand metodologia greoaie si incalcarea dreptului parintilor de a alege scoala copilului. Curtea de Apel Bucuresti a amanat pentru vineri, 29 februarie, o hotarare privind aceste cereri.

"Din punctul de vedere al Ministerului si al Guvernului a existat o problema cu procedura, in sensul ca nu ar fi fost indeplinita procedura de citare. Reprezentantul Ministerului Educatiei nu a fost pregatit pentru astazi (24 februarie - n.red.), in ciuda faptului ca joi au fost pregatiti cu declaratii oferite media in acest subiect. Acest ordin prevede o metodologie greoaie si reduce practic dreptul parintilor de a alege scoala copilului. Sunt 80 de parinti care au atacat ordinul pana in acest moment", a declarat Mihai Radu, avocatul parintilor, citat de Agerpres.

Mihai Radu a adaugat ca Ministerul Educatiei trebuia sa consulte societatea civila inainte de a da un asemenea ordin.

 

Prevederile ordinului de ministru privind clasa pregatitoare si clasa I incalca Constitutia

Reprezentantul legal al parintilor sustine ca Ordinul ministrului Invatămantului privind metologia clasei pregatitoare si clasa I incalca Constitutia Romaniei pentru ca se limiteaza dreptul la educatie si libertatea de a alege o unitate de invatamant.

Conform ordinului, parintii trebuie sa-si inscrie copiii la şcoala de proximitate.

"În prima etapă, părintele are voie să îşi înscrie copilul la şcoala de circumscripţie. Dacă doreşte să îl înscrie la altă şcoală, trebuie să aştepte etapa a doua, unde pot înscrie copilul în funcţie de locurile rămase libere la o şcoală la alegere. În etapa a doua există acele criterii care stabilesc cine intră şi cine nu. Evident că la şcolile bune vor fi mai mult cereri decât cele rămase libere şi astfel intră în etapa a treia, care îi duce în şcoala de proximitate dacă mai sunt locuri libere sau către o altă şcoală care mai are locuri libere. Potrivit acestei proceduri, se reduc drastic şansele ca părinţii să îşi înscrie copiii la altă şcoală decât cea de proximitate. Ministerul Educaţiei nu îşi va permite să lase copii neînscrişi, dar ce folos, dacă nu poţi să alegi şcoala. Este evident că şcolile care vor mai avea locuri libere sunt cele mai slabe din Bucureşti", a mai spus Mihai Radu, citat de RTV.net.

Ordinul a fost emis fara o consultare publică pe tema clasei pregătitoare, cu toate că legea îi obligă pe cei de la Ministerul Educaţiei la o consultare înainte de a lua o asemenea măsură.

"Ministerul a ignorat total drepturile părinţilor de a-şi emite o părere", a mai spus avocatul reprezentantul părinţilor în instanţă.

Mai mult, ordinul interzice dreptul părintelui la justiţie. "Fiecare părinte ar trebui să aibă dreptul să conteste decizia şcolii prin care s-a admis sau s-a respins copilul la şcoala respectivă", a spus Mihai Radu.

"Ordinul încalcă articolul 32, dreptul la învăţătură. Aici se pune şi problema dreptului la educaţie în limba maternă, unde există neclarităţi în metodologie. În metodologie s-au stabilit nişte clase în cadrul unor şcoli cu predare într-o altă limbă, numai că acolo s-a interzis testarea copiilor la limba respectivă, ceea ce înseamnă că oricine declară că are o anumită limbă maternă, poate să se înscrie în acele clase cu caracter special. În acest fel, adevăraţii vorbitori de limbă maternă pot să rămână pe dinafară", a explicat Mihai Radu.

De asemenea, se încalcă articolul 49, dreptul copiilor şi tinerilor la protecţie. "Prin acest ordin s-a pus la dispoziţia hazardului locul unde părinţii îşi vor duce copilul. Etapa a doua este nesigură pentru că preşcolarul riscă să rămână pe dinafară, în etapa a treia, copilul va fi înscris numai dacă mai sunt locuri libere la şcoala de circumscripţie, iar în etapa a patra, copilul va fi dus oriunde se mai găseşte un loc liber", a declarat avocatul.

La randul sau, Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", a afirmat ca nemulţumirile părinţilor legate de clasa zero este "foarte gravă şi fără precedent" şi că acestă situaţie ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Educaţiei ar fi purtat un dialog cu sindicatele, părinţii sau profesorii.

"Este rezultatul faptului că de peste un an de zile, Ministerul Educaţiei şi cei din echipa lui au refuzat orice dialog cu specialiştii, sindicatele şi asociaţiile de părinţi", a spus Marius Nistor.


Clasa I, odata cu varsta de 7 sau 5 ani

In clasa I sunt inscrisi toti copiii care au implinit 7 ani pana la data de 31 august, indiferent daca au fost sau nu la gradinita, copiii de 6 ani care au frecventat in anul scolar 2011-2012 grupa mare, pregatitoare pentru scoala, dar si cei care au aceasta varsta si nu au mers la gradinita, dar in urma evaluarii psihosomatice se stabileste ca sunt apti pentru a parcurge clasa I.

Evaluarea psihosomatica are loc in perioada 20-29 februarie. La nivel national au fost organizate 775 de centre in acest scop, iar in Capitala sunt 6 centre, unul pentru fiecare sector.


Copiii care implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa pregatitoare, cu exceptia urmatoarele situatii:

a) daca sunt inscrisi si frecventeaza in anul scolar 2011-2012 grupa mare, pregatitoare pentru scoala;
b) daca nu sunt inscrisi sau nu frecventeaza grupa mare, pregatitoare pentru scoala, in anul scolar 2011-2012, dar evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei I. in cazul in care rezultatul evaluarii arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei I, copiii vor fi inscrisi in clasa pregatitoare.

Ministerul Educatiei precizeaza ca parintii si-ar putea inscrie copiii in clasa I chiar si la 5 ani daca evaluarea psihosomatica este favorabila si, totodata, i-ar putea inscrie direct in clasa a II-a in urma unor teste.

„Invatatorul cu care va incepe copilul clasa pregatitoare va coordona colectivul pana la sfarsitul clasei a IV-a”, a precizat secretarul de stat Oana Badea.


Calendarul inscrierii

Prima etapa de inscriere in clasa pregatitoare si in clasa I:

  • 2 martie 2012-Afisarea programului de inscriere la clasa pregatitoare, respectiv clasa I a copiilor ai caror parinti doresc inscrierea in scoala de circumscriptie
  • 5-16 martie 2012-Depunerea cererilor de inscriere de catre parintii care solicita inscrierea copiilor la scoala de circumscriptie.
  • Depunerea cererilor de inscriere de catre parintii care solicita inscrierea copiilor la scoala speciala.
  • Crearea bazei de date la nivelul fiecarei unitati de invatamant si a bazei de date judetene/a municipiului Bucuresti,  cuprinzand informatiile privind copiii ai caror parinti solicita inscrierea in prima etapa de inscriere.
  • Transmiterea catre unitatile de invatamant a criteriilor  specifice de departajare, aprobate de comisia judeteana/a  municipiului Bucuresti.
  • 19 martie 2012-Afisarea in unitatile de invatamant a listelor copiilor  inmatriculati in prima etapa.

 

A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare si in clasa I:

  • 19 martie 2012-Afisarea in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului școlar a locurilor ramase libere.
  • Afisarea in unitatile de invatamant a programului de completare a cererilor-tip de inscriere de catre parintii care au domiciliul in alta circumscriptie scolara.
  • Afisarea in unitatile de invatamant a criteriilor specifice unitatii de invatamant care vor fi folosite pentru departajare in cazul in care exista mai multe cereri din afara circumscriptiei decat locuri libere.
  • 20-27 martie 2012-Completarea cererilor-tip de inscriere de catre parintii care au domiciliul in alta circumscriptie scolara, pe locurile  ramase libere.
  • Completarea bazei de date create la nivelul fiecarei unitati de invatamant cu informatiile privind copiii ai caror parinti solicita inscrierea la alta unitate de invatamant decat scoala  de circumscriptie.
  • 2 aprilie 2012-Afisarea la unitatile de invatamant a listelor cu copiii din alte circumscriptii scolare inscrisi in conformitate cu optiunile exprimate de parinti in a doua etapa de inscriere.
  • Afisarea la unitatile de invatamant a listelor cu copiii din alte circumscriptii scolare ai caror parinti au optat pentru inscrierea in scoala, dar care nu au fost admisi din lipsa de locuri.
  • 4 aprilie 2012-Afisarea la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratelor scolare judetene/Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti a numarului de copii care au fost repartizati la scoala de circumscriptie, a numarului de copii care au fost inscrisi la alta scoala decat cea de circumscriptie si a numarului de locuri libere de la fiecare unitate de invatamant.

 

A treia etapa de inscriere in clasa pregatitoare si in clasa I:

  • 23-25 aprilie 2012-Inscrierea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat, in etapa a doua, inscrierea la alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar care nu au fost admisi si solicita inscrierea la scoala de circumscriptie.
  • Inscrierea copiilor ai caror parinti solicita inscrierea la scoala de circumscriptie, dar care nu au participat la prima etapa de inscriere.
  • 26-27 aprilie 2012-Afisarea la unitatile de invatamant a listei copiilor inscrisi in urma celei de-a treia etape de inscriere.
  • Afisarea la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar a numarului de locuri disponibile pentru a patra etapa de inscriere pentru fiecare unitate de invatamant.
  • Afisarea la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar a numarului copiilor neinscrisi dupa primele 3 etape.


A patra etapa de inscriere in clasa pregatitoare si in clasa I:

  • 2-9 mai 2012-Inscrierea pe locurile disponibile, la unitatile dorite, a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la alta scoala decat scoala de circumscriptie, dar au fost respinsi initial, din lipsa de locuri.
  • 11-18 mai 2012-Inscrierea copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapele anterioare.
  • 21 mai 2012-Afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare sau in clasa I.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22