RISE Project, dezvăluiri despre Dragnea şi banii. Relaţia Tel Drum - rudele liderului PSD

E.b. | 12.04.2017

RISE Project a realizat o hartă a relaţiilor financiare dintre Tel Drum şi prietenii sau rudele lui Liviu Dragnea: "Niste cumetri şi cumnati devin o corporaţie pe banii nostri".

Pe aceeași temă

 
  
 

Niște cumetri și cumnați devin o corporație pe banii noștri. Se cunosc din tinerețe, dar s-au înrudit între timp. În capul mesei stă Liviu Dragnea și corporația crește odată cu influența lui politică. Parlamentari, funcționari și afaceriști – se înrolează în grupare și fiecare înghite o felie din tortul de peste 2 miliarde de lei asigurat de stat în ultimii 10 ani, scrie RISE Project.

 

Obiectiv de interes: Tel Drum, companie care leagă familia Dragnea de bugetul statului. Corporația cumetrilor câștigă la două mâini – prin contracte publice și prin eludarea taxelor. Din centrul de comandă, banii se distribuie în funcție de poziția fiecăruia, iar circuitul lor trădează anatomia grupării.

 

RISE Project a studiat mai multe tranzacții.

 

 

 

Aceștia sunt oamenii de bază:

 

 

 

Ștefan Valentin Dragneafiul lui Liviu Dragnea. Pilotează mașini premium și locuiește într-un conac din Turnu Măgurele, fosta casă de protocol a Partidului Comunist Român. Dragnea Jr. e afacerist cu acte-n regulă de câțiva ani, legat ombilical de Tel Drum, cu care face tranzacții de zeci de milioane.
 

 

Florinel Marinașcumnatul lui Liviu Dragnea. E căsătorit cu sora Bombonicăi Dragnea, fosta soție a șefului Camerei Deputaților. A preluat pe numele lui afaceri ale politicianului.

 

Marian Fișcuci – prieten din copilărie al lui Liviu Dragnea, donator constant la PSD, a figurat timp de 4 ani în actele Tel Drum. Oficial, a preluat societatea de la Consiliul Județean Teleorman, pe semnătura lui „Livache” – președintele instituției. În paralel, era asociat direct cu Bombonica Dragnea într-un hotel din Turnu Măgurele.

 

Adrian Simionescu – fost deputat, președinte PSD Teleorman și vice la Consiliul Județean Teleorman, pe vremea lui Dragnea. Simionescu e cumnatul lui Marian Fișcuci.

 

Petre Pitiș – director general al Tel Drum, partener de vânătoare cu Dragnea Senior și de afaceri cu Dragnea Junior. Îi predă celui din urmă firme la cheie, toate conectate la banii Tel Drum.

 

Daniel Neagoe – fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea. De loc din Pitești, Neagoe a fost un donator important al PSD Teleorman. Rulează zeci de milioane de euro cu Tel Drum.

 

 

 

Așa arată circuitul:

 

 

 

Tel Drum și firmele agreate, toate interconectate, au creat un mediu paralel de afaceri în sud-estul țării. Banii vin de la stat și rulează în industriile locale generate de activitățile Tel Drum: asfaltări, imobiliare, agricultură, zootehnie, vânătoare, media și alimentație publică.

 

Trăiește toată lumea din Tel Drum familia Dragnea, cumnații, cumetrii, șoferii lor, fruntași din filiala PSD și oameni-cheie din instituții.
 

 

Fiecare are acces la o felie. Firmele lor își livrează reciproc servicii sau materie primă, lucrează în tandem sau subantrepriză, se împrumută între ele, girează una pentru alta, iar unele au logistică și sedii comune. Sunt dependenți unii de alții, de aceea totul funcționează în logica unui cartel care sufocă tot ce mai mișcă liber în acest colț sărac de țară. RISE le-a urmarit banii până când au ajuns în valize.

 

 

Și aceștia sunt banii care-i unesc pe toți:

 

 

Mașina de bani

 

 

Tel Drum a înghițit în ultimii zece ani peste 2 miliarde de lei de la buget. Adică peste 80 la sută din încasările totale ale corporației. Cele mai multe contracte publice au fost câștigate în Teleorman, o bună parte chiar de la instituțiile din subordinea lui Dragnea, Consiliul Județean sau primăriile PSD.

 

Relația lui Dragnea cu primarii care au băgat bani în Tel Drum a fost constant strânsă. Au făcut chefuri, s-au dus împreună la vânătoare și la tăiat de panglici. O arată inclusiv interceptările din dosarul „Referendumul”, în care liderul PSD a fost condamnat pentru frauda electorală din 2012. 

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22