Rise Project Dorin Cocoș, in 2005: Nu voi face niciodata trafic de influenta pentru ca tin la Elena si respect politica președintelui Basescu în materie de corupție

P.c. | 09.02.2015

Pe aceeași temă

Rise Project publica două înregistrări audio cu Dorin Cocos, din 2005, cand Traian Basescu era presedinte iar Elena Udrea era sefa cancelariei prezidentiale. Cocos afirma atunci ca nu va face trafic de influenta deoarece respecta politica presedintelui Basescu in materie de coruptie si tine la Elena Udrea.

 

Acum zece ani, Elena Udrea ocupa o poziție cheie în stat, fiind șefa cancelariei prezidențiale. Dorin Cocoș era un afacerist prosper și influent care facea bani cu statul. În 2005, la cateva luni după ce Traian Băsescu a câștigat primul său mandat, presa dezvăluia legăturile multiple ale Elenei Udrea cu ceea ce însuși Băsescu numise “mafia personală a lui Adrian Năstase” sau “mafia de Băneasa”. Înregistrările pe care RISE le publică au fost făcute în septembrie 2005, în cursul unei documentări pentru cotidianul Evenimentul Zilei, aflat atunci în portofoliul grupului elvețian Ringier.

 

ELENA, CORUPȚIA ȘI LUMEA REA 

 

Dorin Cocoș spunea acum zece ani că funcția Elenei Udrea nu-i aduce niciun avantaj financiar, că nu va face niciodată trafic de influență “pentru că ține la Elena” și respectă politica președintelui în materie de corupție, că nu s-ar mai putea uita “în ochii acestor oameni” și că preferă să administreze afaceri pe termen mediu, “cu grad mic de risc”. Cocoș mai credea că “lumea o urăște pe Elena” pentru că ocupă “o poziție-cheie în stat”, dar și pentru că e “o femeie frumoasă” pe care “mulți stau geană”.

 

Ultimul deceniu a mai schimbat lucrurile: Cocoș și Udrea au divorțat acum doi ani, dar au rămas uniți de câteva dosare penale și un partaj în care procurorii suspectează spălări de bani.

 

CITITI SI: PROBELE DNA. Pescariu a DENUNTAT-O pe Udrea ca i-a cerut 500.000 petru a-i REZOLVA problemele in JUSTITIE Prin intermediul lui Dorin COCOS, Udrea incasa BANI pentru a face TRAFIC DE INFLUENTA

 

Dosarul Microsoft, instrumentat la DNA, l-a trimis pe Dorin Cocoș după gratii, în luna octombrie, împreună cu fostul ministru al Comunicațiilor și primarul din Piatra Neamț. Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el și ceilalți doi în schimbul intervenției sale pe lângă guvern în afacerea licenţelor Microsoft.

 

Cocoș este cercetat și pentru o mită de 16 milioane de euro în dosarul retrocedărilor frauduloase în care Alina Bica, fost procuror șef al DIICOT și prietenă a Elenei Udrea, a fost arestată. Presupusa șpagă a mutat atenția procurorilor și în direcția Elenei Udrea, suspectată de faptul că deși ar fi știut originea acestor bani, a contribuit la spălarea lor. În plus, Udrea e acuzată că ar fi încasat o mită de 500.000 de euro de la Dinu Pescariu, cel care a și denunțat-o. În consecință, pe numele Elenei Udrea au fost emise trei mandate de arestare în aceeași zi, sub acuzațiile de trafic de influență și spălare de bani. Parlamentul dezbate azi fiecare caz în parte.

 

BITTNER, MULT CASH, CONSERVE ȘI ȘPĂGI

 

 În a doua înregistrare, făcută tot în 2005, Cocoș se detașa informal de fostul său partener, controversatul Alexandru Bittner, apropiat al lui Adrian Năstase, dar căzut în dizgrația lui Traian Băsescu. El explica sintetic metodele prin care propria lui grupare ar fi spălat comisioanele ilegale obținute din trafic de influență, mai vorbește despre contracte cu statul luate prin firme-paravan, rețele de interpuși, concesiuni în rezervații naturale, dar și despre fondatorul “mafiei din Băneasa”.

 

Și numele lui Alexandru Bittner figurează în dosarul Microsoft. Afaceristul Dumitru Nicolae, zis Niro, anchetat în aceeași cauză, l-a denunțat pe Bittner procurorilor, arătând că acesta, din ipostaza de “apropiat al lui Adrian Năstase”, ar fi cerut 3,8 milioane de euro șpagă pentru încheierea unor contracte de vânzare a licențelor Microsoft către Guvernul României.

 

Ascultati materialul audio pe pagina Rise Project.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22