RISE Project: Lista afaceristilor romani implicati in scandalul Panama Papers

Vlad Toma | 09.05.2016

Sute de cetățeni români au făcut tranzacții prin conturi din Panama, în ultimii 13 ani, conform anchetelor facute de mai multe institutii din Romania, in urma scandalului Panama Papers.

Pe aceeași temă

 

RISE Project anunta acum o luna de zile că peste 100 de nume ale unor cetățeni români sunt legate de Panama Papers. Grupul de investigatie publica acum o lista cele mai importante figuri care au achizitionat firme offshore in Panama. 

 

"Documentele făcute publice de John Doe și analizate de noi au scos la suprafață afaceri subterane care explică astăzi evenimente din ultimii treizeci de ani. Astfel, am înțeles mai bine legăturile din România dintre Țiriac și Klaus Mangold, important om de afaceri german, Remus Truică și Beny Steinmetz, unul dintre cei mai importanți afaceriști israelieni din lume, Elan Schwartzenberg și magnatul media Rupert MurdochJean Claude Gandur și unul dintre cele mai importante zăcăminte de aur din România," scriu cei de la Rise Project.

 

Lista publicata de Rise Project poate fi consultata aici.

 

Seful Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Nicolae Plăiașu, a declarat in urma declansarii scandalului ca: “in perioada 2003-martie 2016, în bazele de date ale Oficiului au fost înregistrare 286 de persoane fizice și juridice care au realizat încasări și transferuri externe din și în Panama. Valoric, au intrat 21,7 milioane de euro și au ieșit 50,5 milioane de euro”, a spus Plăiașu.

 

ANAF a anunțat atunci că a format un grup de lucru interdepartamental pentru analizarea informațiilor: "La nivelul ANAF suntem în situația în care avem un grup de lucru care are atribuții pe verificarea, analizarea și coordonarea unitară la nivelul Agenției. Se evaluează necesarul logistic având în vedere cantitatea datelor. Am făcut o cerere oficială către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație să ne fie pusă la dispoziție baza de date. În același timp investigăm toate sursele de pe internet sau din alte surse. Avem în vedere implicațiile fiscale și de altă natură", a spus seful ANAF, Dragos Doroș.

 

Conform unei investigatii realizate de 107 institutii media, mai multi sefi de stat isi ascund averile in paradisuri fiscale, alaturi de celebritati, miliardari si sportivi. Investigatia are la baza asa-numitele "Panama Papers", o mare scurgere de informatii despre afacerile off-shore.

 
Scurgerea de documente e analizată de sute de jurnaliști din 78 de țări si are în centru Mossack Fonseca, o firmă de avocatură din Panama care se ocupă cu companiile offshore anonime de pe tot globul. Potrivit anchetei, companiile în cauză formează o vastă rețea prin care se spală bani, se face evaziune și sunt alimentați cu fonduri politicieni corupți din toată lumea. Deja au apărut câteva nume vizate de anchetă, precum președintele rus Vladimir Putin, tatăl premierului britanic David Cameron, sau fotbalistul Lionel Messi. Mai multe țări au demarat deja anchete oficiale pe fondul documentelor publicate de presă.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22