RISE Project: Loteria Romana, anchetata pentru frauda. Procurorii BLOCHEAZA conturile companiei, intr-un dosar cu un prejudiciu de peste 100 milioane euro

T.d. | 08.04.2015

Pe aceeași temă

Procurorii au blocat conturile Loteriei Romane, intr-un dosar cu un prejudiciu estimat la peste 100 de milioane de euro. In aceasta cauza, arata o investigatie RISE Project, este vorba despre venituri din jocuri de noroc fara licenta. In plus, alte 130 de milioane de euro ar fi rezultat din incasari ilegale.

Dosarul in cauza, scriu jurnalistii de investigatie de la RISE Project, vizeaza trei companii private cu actionariat grecesc: Lotrom, Intracom si Intralot.

Potrivit calculelor procurorilor, pana la acest moment ar fi vorba despre un presupus prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, cauzat de faptul ca Loteria ar fi facut bani din aparate electronice de tip “slot machine” (cunoscute publicului larg drept “pacanele”) fara sa detina licenta.

Pe langa aceasta suma, anchetatorii urmaresc sa recupereze alte 130 de milioane de euro de la Loterie si cele trei companii private anterior mentionate pentru venituri incasate ilegal dupa 2009, cand o ordonanta de urgenta a schimbat regulile in piata jocurilor de noroc.

“Chiar de la intrarea in vigoare a acestui act normative, exista obligatia Loteriei de a solicita autorizarea anuala a fiecarui aparat in parte (8.000 lei/an) si licentierea jocului de noroc (25.000 lei/an)”, arata procurorii, potrivit sursei citate.

Inceputa de politistii antifrauda in 2010, ancheta a fost preluata in acest an de procurorii de la Curtea de Apel Bucuresti. Pentru recuperarea banilor, anchetatorii au cerut blocarea conturilor tuturor companiilor implicate, dar si alte masuri asiguratorii.

Loteria Romana este lider pe aceasta piata, cu peste 1.109 spatii in care sunt amplasate aparate electronice de tip “slot machine”. In Bucuresti, compania de stat detine 105 astfel de instalatii.
 

Conexiunea Intralot

De altfel, Loteria Romana nu este la prima ancheta. In octombrie 2014, compania de stat era vizata de verificari ale procurorilor DNA, cu privire la anumite proceduri de achizitie publica.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta viza la acel moment contracte incheiate intre Loterie si aceeasi firma greceasca Intralot.

Loteria Romana si Intralot au inceput sa colaboreze in 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice si servicii suport si care a expirat in decembrie 2013. Dupa expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte aditionale.

In 2013, Consiliul Concurentei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Nationala Loteria Romana, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru intelegeri anticoncurentiale. Conform contractului care a expirat in 2013, Intralot primea 7,5% din incasarile totale de la loto, pentru asistenta tehnica oferita in exploatarea aparaturii electronice.


Citeste integral pe RISE Project.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22